Продажбите на дребно в Германия изненадващо са отбелязали спад през декември

739
Продажбите на дребно в Германия изненадващо са отбелязали спад през декември
Снимка: iStock

Продажбите на дребно в Германия неочаквано са намалели през декември 2022 г. През празничния период коледното пазаруване е било подтиснато от високата инфлация и енергийната криза и това съживи опасенията за по-значително забавяне на най-голямата европейска икономика. Това показват най-новите данни на националния статистически институт Дестатис (Destatis), цитирани от Ройтерс.

Продажбите на дребно са намалели с 5,3% през декември в сравнение с ноември. Анализаторите, анкетирани по-рано от агенцията, прогнозираха ръст, коригиран спрямо темпа на цените, с 0,2%. Германските продажби на дребно, също в реално изражение, са спаднали с 6,4% през декември на годишна основа.

"Точно преди Коледа търговците на дребно в центровете на германските градове пропуснаха големия тласък", каза Томас Гизел, главен икономист на "Ви Пи Банк" (VP Bank).

Германия: Спешно трябва да спрем скока на цените на тока

Овладяването на цените на електроенергията е най-важната задача за Германия. Това стана ясно от редица изяви на немски министри в после...

Статистическата служба съобщи вчера, че брутният вътрешен продукт на Германия е намалял с 0,2% през четвъртото тримесечие на 2022 г., повдигайки отново опасения от евентуална зимна рецесия.

ОЩЕ: Цените на едро в Германия се понижиха 

Еднократното плащане, изплатено на германските домакинства през декември като част от мерките на правителството за справяне с растящите сметки за енергия, помогна за забавяне на хармонизирания индекс на потребителските цени до 9,6% през декември. Въпреки това ефектът му върху потребителските разходи бе силно ограничен.

Междувременно мюнхенският институт за икономически изследвания "Ифо" съобщи днес, че според най-новото му проучване по-малко германски компании планират повишения на цените през идните три месеца. Очакванията за вдигане на цените в сектора на търговията обаче остават високи.

В Германия се притесняват: цените скачат, бедността ще расте

Браншовите съюзи бият тревога: хранителните продукти не само поскъпват, но скоро някои от тях може и съвсем да изчезнат. Заради опасени...

По-малко повишения на цените планират фирмите в производствения сектор, но също и в секторите на услугите, строителството и търговията. "Това още веднъж потвърждава, че сме оставили гребена на инфлационната вълна зад гърба си", коментира данните Тимо Волмерсхаузер, ръководител на икономическите изследвания на "Ифо".

Според него обаче инфлацията ще остане висока през следващите месеци, а инфлацията ще се успокои постепенно. В сектора на услугите намеренията за увеличаване на цените остават високи и намаляват по-бавно. Търговците на храни, играчки и канцеларски материали, туристическите агенции и хотелите дори планират да повишават цените си по-често, отколкото през предходния месец. Противно на тях търговците на дребно на потребителска и домакинска електроника, както и в сектор хотелиерство са имали по-ниски очаквания за увеличаване на цените.

ОЩЕ: Volkswagen застрашава бизнеса си в Германия заради слабите продажби 

Цените в производствения сектор са се понижили в почти всички индустрии. Енергоемките отрасли са се възползвали от спадащите цени на природния газ, суровия петрол и електричеството. В хартиената индустрия анкетираните компании, които искат да намалят цените си, вече са мнозинство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com