Продажбите на нови коли в Европа се сринаха с над 20%

1909
Продажбите на нови коли в Европа се сринаха с над 20%
Снимка: iStock

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с 20.6% през април, което е най-силният спад за конкретния месец откакто се води тази статистика от 1990 година насам, с изключение на пандемичната 2020 година, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA), цитирани от БТА. Причината е в продължаващите проблеми с веригата за доставки, които се отразяват много тежко на автомобилния сектор.

Новите регистрации в ЕС миналия месец са били 684 000, като най-голям спад е отчетен в Италия (-33 на сто), следвана от Белгия (-23,6 на сто), Франция (-22,6 на сто), Германия (-21,5 на сто) и Испания (-12,1 на сто). Британският автомобилен пазар се е свил с 15,8 на сто.

С 1,8 на сто по-малко са продадените нови коли в България през април, но новите регистрации са се увеличили с 13 на сто от януари до април. Така за първите четири месеца на тази година, у нас са регистрирани 9031 броя леки автомобил от първи собственик.

Продажбите на нови коли в Европа паднаха до историческо дъно, докато в България се отчита ръст

Продажбите на нови коли в Европейския съюз продължават да намаляват, като основна причина за това е недостигът на полупроводникови чипо...

Европейският автомобилен пазар е преживял най-лошите в историята си първи четири месеца на годината (отново с изключение на 2020 г.). Продадените коли са били 2,9 милиона (-14,4 на сто на годишна основа).

Най-голям спад от януари до април е имало в Италия (-26,5 на сто), следвана от Франция (-18,6 на сто), Испания (-11,8 на сто) и Германия (-9,0 на сто).

От пролетта на 2021 г. автомобилният пазар в Европа и двете Америки страда от логистични проблеми, включително недостиг на полупроводници. Тези чипове, произвеждани основно в Азия, са абсолютно необходими за производството на телефони и преносими компютри, но също и на автомобили, в които навлизат все повече технологии.

Автомобилната асоциация очакваше стабилизиране на доставките на чипове и подем на продажбите на автомобили през втората половина на 2022 г., но войната в Украйна попари този оптимизъм.

Българският пазар на нови автомобили трети по ръст в Европа

Продажбите на нови автомобили в Европа продължават да намаляват в резултат на нарушените вериги за доставки и последствията от войната ...

Въпреки спада на продажбите, автомобилостроителите отчитат печалби за първото тримесечие благодарение на покачването на цените на автомобилите. Данните за продажбите обаче са продължили да намаляват през април.

Европейският лидер Volkswagen е с 28 процента по-малко продажби спрямо април миналата година, със силен спад при основната си марка, VW, както и при Skoda и Seat.

Продажбите на Stellantis са намалели миналия месец с 31 на сто на годишна основа, с големи спадове при Peugeot и Opel-Vauxhall.

Южнокорейската Hyundai-Kia обаче продължава растежа си на европейския пазар (+13,2 на сто), изпреварвайки групата Renault (-16,3 на сто) с над 10 процента пазарен дял. BMW-Mini е с -17,6 на сто, Toyota с -7,4 на сто, а Mercedes с -22,6 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика