НА ЖИВОВойната в Украйна

Прогнозират възход на ядрената енергетика през идните десетилетия

1104

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) повиши годишните си прогнози за потенциалния растеж на ядрената енергия през следващите десетилетия. Стъпката, която се слува за втора поредна година, е отражение на промяната в глобалните дебати за енергията и околната среда на фона на нарастващите опасения относно енергийната сигурност и климатичните промени, посочва на своя сайт МААЕ, цитирани от БТА.

В най-новата си прогноза за развитието на глобалния ядрен капацитет до 2050 г. агенцията, част от Организацията на обединените нации (ООН), предвижда 10 процента повече електроенергия, генерирана от атомно делене в сравнение с миналогодишния си доклад.

При най-благоприятния сценарий МААЕ предвижда удвояване на инсталираната мощност, която ще достигне 873 гигавата (GW) през 2050 година. Към момента глобалният ядрен капацитет се равнява на 390 гигавата (GW), съобщават експертите.

Те посочват, че за да се постигне това, "трябва да се преодолеят много предизвикателства", посочвайки като пример регулаторна хармонизация.

Освен това е необходимо да бъде постигнаят "напредък в управлението на високоактивни радиоактивни отпадъци", които са получени в резултат на преработката на отработеното ядрено гориво и не подлежат на рециклиране.

Според новите прогнози и при положение че производството на електроенергия нарасне с 85 процента през следващите три десетилетия, ядрената енергия може да допринесе с около 14 процента към производството на електричество в световен мащаб до 2050 година.

Сега ядрената енергия осигурява около 10 процента от световната електроенергия. На въглищата се пада 37-процентов дял, което им отрежда ролята на "доминиращ източник на енергия". Делът на слънчевата и вятърната енергия нарасна бързо през последните години, като през миналата година достигна 9 процента, посочват още експертите.

Япония отново поглежда към ядрената енергия

Над десетилетие след катастрофата във Фукушима Япония отново поглежда към ядрената енергия. Страната смята да възобнови работата на пон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Кои са държавите с най-малко дни...
Цените на петрола се повишиха...
Централните банки зад 6 от 10-те...
Руски оценки: Всеки втори мол...
Цената на биткойн ще се срине с...
"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък...
Ще се самоубие ли Запада с тавана...
ЕС е все по-близо да наложи ценови...
Пауъл: Повишаването на лихвите...
Германският енергиен гигант...
Монета, посветена на Украйна,...
МВФ може да намали прогнозите...

Последни новини