София

Програма „Навън” за подкрепа на временни художествени инсталации с ново направление за творби в периферията на София

361
След големия интерес към първото издание на програма „Навън“ и интерактивната инсталация „Един Човек” на Венелин Шурелов, се обсъжда разширяване на обхвата на програмата в периферията на града.

Предложението на председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева и зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е да се създаде ново направление към програмата, наречено „Открито“. В подготовката на правилата и съдържателния обхват на новото направление се включиха водещи експерти в областта на визуалните изкуства и изкуството в публична среда. По него ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града.

Възможните локации ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „Архитектура и градоустройство”. Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат максимално индивидуално финансиране от 17 000 лв. и да бъдат експонирани за не повече от година. Направление “Открито” на програма “Навън” ще подпомага и млади автори, включително чужденци постоянно пребиваващи в България, да осъществят творческите си идеи.

Стартът на първото издание на направление „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г., с обявяването на покана за участие, посочваща конкретните локации и нужните документи при кандидатстването. По програма „Навън” се запазва досегашната локация на площадка „Мавзолей”, условията и реда за кандидатстване, както и процедурата по селекция на проектите ще бъдат като в първото й издание.

Процедурата за писмена обществена консултация на новото направление вече приключи, предстои правилата да бъдат обсъдени в постоянните комисии на СОС, а след това предложени

Етикети:

Още от София

Възстановяват плановата оперативна дейност в София-град
Близо 900 проверки за спазване на мерките направени през уикенда в София
Жители на Бояна бранят от застрояване стадион "Кривуля"
„Столичен автотранспорт“ и ЦГМ със заеми от Столична община заради ковид кризата...
Къде няма да има вода в София на 20 април
Приемът в първи клас в София - как сработи електронната система (СНИМКИ)

Последни новини