НА ЖИВОВойната в Украйна

Производствената инфлация на вътрешния пазар се изстреля до близо 70%

1450

Производствената инфлация в България достигна нови висини, като основен двигател на рекордното увеличение си остава скокът в цените на енергоносителите.

Цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар нарастват с цели 68.2% на годишна база през месец август, сочат данните на Националния статистически институт.

Повишението на производствените цени на международния пазар е доста по-скромно – ръст от 22.4% на годишна база през разглеждания месец. Така благодарение на внушителното увеличение на производствените цени на родния пазар, общият индекс на цените на производител нараства с 50.3% на годишна база през август. Това е сериозно ускорение спрямо предходния месец юли, когато общият индекс записа покачване от 42.5%.

Индексът на цените на производител в промишлеността може да се приема като ранен измерител на инфлацията, тъй като отразява средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия.

Общ индекс на цените на производител

Общият индекс на цените на производител нараства с 50.3% през август 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 130.6%, преработващата промишленост - с 22.7%, и в добивната промишленост - с 9.0%. В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 47.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 32.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 32.2%, производството на хранителни продукти - с 28.4%.

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 8.7% през август 2022 г. спрямо предходния месец. Значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28.0%, и в добивната промишленост - с 5.6%, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 1.6%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.0%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.1%. По-високи цени са отчетени при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 68.2% през август 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 129.2%, преработващата промишленост - с 29.7%, и добивната промишленост - с 12.0%. Спрямо август 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 68.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 60.1%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 33.6%, производството на хранителни продукти - с 29.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 12.5% през август 2022 г. спрямо предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26.5%, и в добивната промишленост - с 5.3%. Намаление на цените е отчетено в преработващата промишленост - с 1.1%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 2.9%, производството на електрически съоръжения - с 0.5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.3%. По-високи цени са отчетени при: производството на превозни средства, без автомобили - с 5.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 1.4% през август 2022 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 22.4%.

Производствените цени в индустрията продължават да нарастват рекордно

Общият индекс на цените на производител в промишлеността продължават да нарастват рекордно. Производствените цени в родната индустрия з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Следващата зима ще е по-трудна...
Таван за руския петрол: Какво...
Левът беше самостоятелен, но...
Емигрантски парични трансфери:...
Блумбърг: Суровата зима ще изостри...
В парламента стана ясно как България...
Шефът на КЕВР посочи как се намаляват...
Време ли е да инсталираме соларна...
От Булгаргаз искат още малко по-висока...
Еврото укрепна след изказването...
Никола Стоянов: Износът ни от...
Явор Гечев обобщи проблемите...

Последни новини