Производствената инфлация на вътрешния пазар се изстреля до близо 70%

1946
Производствената инфлация на вътрешния пазар се изстреля до близо 70%
Снимка: iStock

Производствената инфлация в България достигна нови висини, като основен двигател на рекордното увеличение си остава скокът в цените на енергоносителите.

Цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар нарастват с цели 68.2% на годишна база през месец август, сочат данните на Националния статистически институт.

Производствените цени в индустрията продължават да нарастват рекордно

Общият индекс на цените на производител в промишлеността продължават да нарастват рекордно. Производствените цени в родната индустрия з...

Повишението на производствените цени на международния пазар е доста по-скромно – ръст от 22.4% на годишна база през разглеждания месец. Така благодарение на внушителното увеличение на производствените цени на родния пазар, общият индекс на цените на производител нараства с 50.3% на годишна база през август. Това е сериозно ускорение спрямо предходния месец юли, когато общият индекс записа покачване от 42.5%.

Индексът на цените на производител в промишлеността може да се приема като ранен измерител на инфлацията, тъй като отразява средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия.

Общ индекс на цените на производител

Общият индекс на цените на производител нараства с 50.3% през август 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година.

България отново лидер по ръст на индустриалното производство в ЕС

България се нарежда на първо място в Европейския съюз по ръст на индустриалното производство, сочат сезонно изгладените данни на европе...

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 130.6%, преработващата промишленост - с 22.7%, и в добивната промишленост - с 9.0%. В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 47.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 32.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 32.2%, производството на хранителни продукти - с 28.4%.

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 8.7% през август 2022 г. спрямо предходния месец. Значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28.0%, и в добивната промишленост - с 5.6%, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 1.6%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.0%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.1%. По-високи цени са отчетени при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 68.2% през август 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година.

Инфлацията в ЕС през август надскочи 10%, в България е още по-висока

Инфлацията в Европейския съюз през август се е ускорила до 10,1% на годишна база. За същия период потребителските ц...

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 129.2%, преработващата промишленост - с 29.7%, и добивната промишленост - с 12.0%. Спрямо август 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 68.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 60.1%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 33.6%, производството на хранителни продукти - с 29.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 12.5% през август 2022 г. спрямо предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26.5%, и в добивната промишленост - с 5.3%. Намаление на цените е отчетено в преработващата промишленост - с 1.1%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 2.9%, производството на електрически съоръжения - с 0.5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.3%. По-високи цени са отчетени при: производството на превозни средства, без автомобили - с 5.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 1.4% през август 2022 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 22.4%.

Секторът на строителството с най-песимистични очаквания у нас

Общият показател на бизнес климата в България нараства с 0.8 през септември, като единственият сектор, в който се регистрира понижение...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика