Производствените цени в индустрията продължават да нарастват рекордно

1063
Производствените цени в индустрията продължават да нарастват рекордно
Снимка: iStock

Общият индекс на цените на производител в промишлеността продължават да нарастват рекордно. Производствените цени в родната индустрия записват ръст от 42.5% на годишна база през месец юли, сочат данните на Националния статистически институт. Това е засилване на темпа на растеж спрямо предходния месец юни, когато годишното увеличение възлизаше на 41.4%.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията или казано с други думи, забавянето на ръста на потребителските цени у нас не изглежда на дневен ред. Основен генератор на увеличението в производствените цени е поскъпването на вътрешния пазар, което надхвърля 55% на годишна база през юли.

Лоши новини: Производствените цени в индустрията нарастват рекордно

Повишението на производствените цени в българската индустрия достигна рекордни висини, което вещае лоши новини за джоба на крайните пот...

Годишен ръст на цените в промишлеността е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 103.0%, преработващата промишленост - с 25.3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 4.3%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 46.5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 30.6%, производството на хранителни продукти - с 28.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56.0% през юли 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Това е засилване на темпа на растеж, след като през предходния месец юни годишното увеличение възлизаше на 49.3%.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 101.6%, преработващата промишленост - с 31.4%, и добивната промишленост - с 4.7%.

България в топ 5 по инфлация в ЕС и през юли

България остава сред страните с най-висока инфлация в Европейския съюз и през месец юли, сочат данните на европейската статистическа сл...

Спрямо юли 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 66.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 56.8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 31.3%, и производството на хранителни продукти - с 29.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 3.4% през юли 2022 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. нараства с 22.2%. Това е забавяне спрямо предходния месец, когато годишното увеличение възлизаше на 29.6%.

Тримесечни изменения

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 3.8% през юли 2022 г. спрямо предходния месец. Значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19.3%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 14.1%, и в преработващата промишленост - с 2.2%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 9.4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.9%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.6%. По-високи цени са отчетени при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.9%, производството на химични продукти - с 2.8%, производството на тютюневи изделия - с 1.8%.

Инфлацията удари нов 24-годишен рекорд

Инфлация у нас удари нов 24-годишен рекорд. Годишната инфлация през месец юли нарасна до 17.3%, сочат данните на Националния статистиче...

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 8.0% през юли 2022 г. спрямо предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 20.1%. Намаление на цените е отчетено в добивната промишленост - със 7.8%, и в преработващата промишленост - с 0.8%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 11.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.7%, производството на електрически съоръжения - с 1.2%. По-високи цени са отчетени при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4.1%, и при производството на химични продукти - с 3.0%.

Още: България първа по ръст на промишленото производство в ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика