Прокуратурата е прекратила проверката срещу Кошлуков за документна измама, твърди БОЕЦ

1254
Прокуратурата е прекратила проверката срещу Кошлуков за документна измама, твърди БОЕЦ
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура е прекратила проверката срещу генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, съобщиха от гражданско сдружение БОЕЦ, които подадоха сигнала за нея. Прокурор Иван Иванов мотивира акта си с липсата на доказателства за извършено престъпление и с изтеклия 5-годишен давностен срок за образуване на наказателно производство. Тоест горестоящата прокуратура не може да ревизира това решение.

Става въпрос за сигнала на БОЕЦ до разследващите органи заради съмнение, че Кошлуков не е имал стаж в телевизия „Алфа“, преди да кандидатства за генерален директор на БНТ на предходния конкурс. Той представи документи, че е бил началник на партийната телевизия на „Атака“ и Волен Сидеров, за да изпълни критерия за наличие на управленски опит. После обаче се оказа, че в сайта на телевизията липсва биографична справка за Кошлуков.

АЕЖ пита СЕМ: Смятате ли да оставите Кошлуков да се пенсионира като директор на БНТ?

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България се обърна с позиция към членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ), в ...

Той стана директор на БНТ през 2019 г. след отстраняването на Константин Каменаров, а през юни тази година запази поста си, след като СЕМ не успя да избере генерален директор.

В постановлението, което е било пратено на БОЕЦ след подписването му на 9 август, прокурор Иван Иванов пише, че в хода на проверката е изискана информация от НОИ, СЕМ и НАП, за да установи дали действително Кошлуков е работил в телевизия "Алфа". "За периода от 03.01.2017 до 01.07.2017 г. е деклариран трудов договор между партията и Емил Кошлуков с регулярно заплащани осигурителни вноски", установява магистратът.

Във връзка със съмненията, че Кошлуков всъщност реално не е имал никакви служебни задължения и работата му в "Алфа" е била фиктивна, са разпитани трима души. Двама от тях потвърджават, че за посочения период Кошлуков е бил в телевизията и е извършвал дейност. Той е участвал в срещи, коментирал е работата на телевизията и е правил бележки по конкретни дейности на служителите, но не е подписвал документи, тъй като е имал "представителни функции". За тази работа Кошлуков е получавал средно 1000 лв. на месец.

От постановлението на прокуратурата става ясно още, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е бил редовно призован и не е депозирал обяснения. Това обаче противоречи на публично известната информация в медиите от 19 юли, според която Сидеров е извикан на разпит в националната полиция заради стажа на Кошлуков. 

БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента

СЕМ не избра никого за генерален директор на БНТ, въпреки че направи три поредни заседания, както законът изисква. Членовете му би тряб...

От прокуратурата казват също, че посоченото в сигнала на БОЕЦ не е документна измама. Ако беше доказано, че декларацията на Кошлуков за стаж в „Алфа“ е фалшива, това щеше да е престъпление, признават все пак от държавното обвинение.

"БОЕЦ ще обжалваме постановлението, но докато Гешев е на върха на прокуратурата не очакваме промяна", пишат от гражданското сдружение след отказа от образуване на наказателно производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com