Прокуратурата и МВР осъдени да платят над 82 млн. лв. заради акция "Октопод"

11432
Прокуратурата и МВР осъдени да платят над 82 млн. лв. заради акция "Октопод"
Снимка: БГНЕС

Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата са осъдени да платят сумата от над 48 млн. лева на застрахователното дружество "Лев Инс" - на първа инстанция (Окръжен съд-Перник). Присъдата е заради заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от полицейската акция "Октопод", провела се преди повече от десет години. Тази сума не е всичко - като се добавят лихвите за последните 7 години тя достига 82 милиона и 300 хиляди лева. Това е абсолютният рекорд за обезщетение, което прокуратурата и МВР трябва да изплатят на фирма, засегната от действията им, съобщава сайтът за разследваща журналистика bird.bg.

По времето на първия кабинет на ГЕРБ, през 2010 година МВР предприе една от най-шумните си операции. Основен обвиняем бе бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, свързан именно с компанията "Лев Инс".

ОЩЕ: 11 ГОДИНИ ПО-КЪСНО АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ Е НЕВИНЕН

Офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета. Петров беше задържан, а от образуваните две дела едното беше прекратено, а по другото бившата барета беше оправдан.

През 2015 година компанията завежда дето в Софийски градски съд. Следват масови отводи от съдии близо 4 години. Ответник по делото се явява и самият Софийски Градски Съд, тъй като през 2010-11 е одобрил някои от действията по досъдебното производство (ОС Перник обаче отхвърля иска срещу СГС).

През 2019 делото е изпратено в Окръжен Съд Перник, след отвеждането на всички съдии от СГС. Поема го съдия Рени Ковачка, която почти в края на дело е командирована в САС. Така то се поема от съдия Михаил Малчев, който на 12 май тази година го обявява за решаване. Той също е командирован, но в градския съд. Така делото отива при съдия Мария Милушева, която го решава на първа инстанция

В иска си "Лев Инс" твърди, че заради действията на разследващите е била създадена обществена нагласа, че дружеството е замесено в незаконна дейност, което пък е довело до загуба на доверие от страна на клиентите и съответно - лоши финансови резултати за компанията. Заради акцията и иззетите документи и техника е било почти невъзможно да възстановят дейността си. А и иззетото било държано дълго време от разследващите и не било върнато въпреки всички молби и заявления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com