Прокуратурата, НАП и МВР погват българите с луксозни коли и имоти

3311
Прокуратурата, НАП и МВР погват българите с луксозни коли и имоти
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще провери средствата на всички български граждани в страната, които са придобили имоти на стойност над половин милион лева или луксозни автомобили. Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, информира пресцентърът на държавното обвинение.

През 2015 г. и 2016 г. 245 души са придобили недвижими имоти на стойност от 500 до 800 хил. лв., а 120 са придобили имоти на стойност над 800 хил. лв., се казва в съобщението на прокуратурата. Информацията е дошла от НАП.

Купувачите на луксозни имоти в България - на около 30 и с високи изисквания

Най-голямата платформа за луксозни имоти в света Luxury Portfolio избра България, за да представи за първи път в света тазгодишни Globa...

В писмото на държавното обвинение се посочва още, че на територията на страната се управляват 50 автомобила "Майбах", 193 автомобила "Бентли", 31 автомобила "Ламборджини", 68 автомобила "РолсРойс" и 93 автомобила "Ферари". Тази справка е дошла от МВР. В нея се посочва, че срещу част от собствениците на тези коли има заявителски материали в полицията за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

След справките от МВР и НАП Цацаров е разпоредил на прокуратурите да предприемат действия на територията на цялата страна.

Прокуратурата е възложила на изпълнителния директор на НАП извършването на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко:

- датата на придобиване и стойността на автомобила. Като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация

Столичани все повече инвестират в имоти със зелени пространства

Столичани все повече инвестират в имоти със зелени пространства, отчита международното жури на седмото издание на конкурса за луксозно ...

- произходът на паричните средства за закупуването на автомобила.

Данъчните инспектори ще трябва и да анализират получените доходи, за да се установи наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заеми ще се изследва произходът им, както и дали са декларирани по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Проверката ще трябва да анализира и доколко посочената цена на придобиване на колите съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Ако данъчните установят, че колата се управлява от друг човек, различен от собственика, ще изискват информация за основанието за предоставянето ѝ, времето за предоставяне, както и дали ползвателят е предоставил нещо насреща заради ползването на автомобила.

Отново на изпълнителния директор на НАП е възложено извършването на данъчни проверки на хората, които през 2015 г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 хил. лв. Данъчните ще трябва да анализират получените доходи, за да установят наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Милиционерската държава – на КОЙ

"Милиционерска държава, та дрънка. Може ли в деня на откриването на Българското европредседателство, както се казва, когато яйцето най ...

Възложени са проверки и на органите на МВР, които трябва да съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, има ли свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com