НА ЖИВОВойната в Украйна

Прокуратурата ще плати 150 000 лв. обезщетение на ирански шофьор, обвинен за трафик на наркотици

859

Ирански гражданин окончателно осъди прокуратурата да му плати 150 000 лв. обезщетение за това, че е бил незаконно обвинен за трафик на наркотици. Това видя в. "Сега" в електронното деловодство на Върховния касационен съд. Върховните съдии отказват да преразгледат решението на долните две инстанции и така то влиза в сила.

Иранецът В.Н. е международен шофьор. На 24 април 2017 г. той влиза с тира си в България от Турция през ГКПП "Капитан Андреево". При граничната митническа проверка се вижда, че в част от превозваните от него консерви се съдържа кафеникаво прахообразно вещество, което след извършен наркотест реагирало на хероин. Впоследствие е установено, че веществото е материал от преработка на опиум (суров морфин) - смес от морфин, кодеин и тебаин. На 25 април 2017 г. В.Н. е привлечен като обвиняем за пренасяне през границата на 214,07 кг. хероин на обща стойност 13 914 550 лв. На следващия ден Окръжният съд в Хасково определя той да остане в ареста.

През февруари 2018 г. обвинението е прецизирано. Иранецът е обвинен, че в съучастие с неустановени лица (подбудители и помагачи) пренесъл през границата от Турция в България суров морфин на обща стойност 5 727 310 лв.

През април 2019 г. Хасковският окръжен съд го признава за невинен и променя мярката му за неотклонение от задържане под стража в подписка. Иранецът е освободен и напуска България.

Прокуратурата протестира присъдата, Апелативният съд в Пловдив го намира за виновен и го осъжда на 13 години затвор и 150 000 лв. глоба, както и конфискация на камиона. Българските власти искат екстрадицията на В.Н., но тя не се случва. Той обжалва присъдата и Върховният касационен съд решава, че извoдитe зa винaтa му ca "изцялo в cфepaтa нa пpeдпoлoжeниятa", oбяcнeниятa му ca тълĸyвaни пpeвpaтнo, a coчeнитe ĸocвeни дoĸaзaтeлcтвa нe изгpaждaт cвъpзaнa вepигa, ĸoятo "eднoзнaчнo дa вoди дo eдинcтвeнo възмoжeн извoд зa винoвнocттa нa пoдcъдимия в извъpшвaнeтo нa ĸoнтpaбaндния пpeвoз нa нapĸoтичнo вeщecтвo и дa aнгaжиpa нaĸaзaтeлнaтa мy oтгoвopнocт". Така ВКС връща делото на апелативните магистрати.

Този път нов състав на съда оправдава иранеца. Решението на апелативния съд не е атакувано от прокуратурата и на 1 октомври 2020 г. оправдателната присъда влиза в сила. През февруари 2021 г. Хасковският окръжен съд постановява камионът да бъде върнат на човека и той си ги получава месец по-късно.

По гражданското дело за вреди, което след това В.Н. завежда срещу прокуратурата, Окръжният съд в Хасково, а след това и Апелативният съд в Пловдив приемат, че освен моралните страдания и страхове, които е имал през годините на делото, той не е можел да упражнява и професията си и да се издържа. Предвид е взето, че е бил обвинен в тежко престъпление, че е бил задържан в напълно непозната за държава за близо две години, лишен от семейство, приятели и социален кръг. "Всички тези негативни психоемоционални изживявания са били интензивни и многокомпонентни и са го затруднили в изключителна степен", обяснява съдът.

ОЩЕ: Адвокат осъди прокуратурата за бавно разследване на кражба

Прокуратурата разследва имало ли е насилие над актрисата Диана Димитрова

Софийска районна прокуратура ще разследва случая с физическо насилие над актрисата Диана Димитрова, съобщават от институцията. Обвинени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Крими

Откриха трите момичета, избягали...
Шофьорът от катастрофата в Батановци...
Полицията залови група от осем...
Оставиха в ареста варненеца,...
Дете загина в катастрофа, предизвикана...
Издирват 25-годишен мъж, изчезнал...
Майката на издирвания студент...
Тежка катастрофа край Перник,...
Двама ранени при тежка катастрофа...
Осемнайсет души са ранени в катастрофи...
Продължава издирването на студента...
Във Велико Търново задържаха...

Последни новини