НА ЖИВОВойната в Украйна

Проруски съветник ще решава енергийните въпроси на България

5330

Бившият съветник на президента Румен Радев и досегашен заместник-председател на АБВ Любомира Ганчева е новият шеф на кабинета на енергийния министър Росен Христов.

Газпром” е влязъл директно в кабинета на новия енергиен министър - началник на неговия политически кабинет е Любомира Ганчева, дясна ръка по енергийните теми на самия Румен Петков, по едно време дори му беше и заместник председател в партия АБВ", написа по темата в социалните мрежи анализаторът Пламен Димитров.

Любомира Ганчева стана съветник на президента Румен Радев по икономика и инвестиции през април миналата година. Тя е бивш кадър на БСП, но по-късно се преориентира към АБВ и става зам.председател.

 

Ганчева е родена през 1983 г. Завършва Английската гимназия в гр. Пловдив. Бакалавър по Макроикономика от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и магистър по Енергийни пазари и услуги в Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Сега е докторант по Икономика и управление (Индустрия) по отрасли – Енергетика към Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Любомира Ганчева е активен русофил, има специализация и в Русия.

"България продължава да няма газова сигурност дори за следващите два месеца и това прави задължителни стъпките за подновяване на преговорите с „Газпром Експорт“, коментира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков, шеф на Ганчева по партийна линия.

Към настоящия момент Ганчева участва в заседанията на кризисния щаб, създаден за прокламираната от правителството "енергийна криза". В същото време тя е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е любим герой на руската пропаганда, припомня Офнюз.

Причините за попадането на Ганчева в неофициалния “черен списък” на Украйна са няколко. Първата е “нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна” заради участието ѝ в Ялтинския международен икономически форум през април 2019 г. в незаконно анексирания полуостров Крим. Следващите причини - участване в пропагандистки мероприятия на страната агресор срещу Украйна и опити за легализация на анексирането са следствие от участието и във форума.

При участието си във форума и медийните изяви покрай него Ганчева “създава” ред заглавия използвани от руските пропагандни издания. Така например държавната РИА Новости излиза със заглавие - “От България обещаха да се обявят срещу антируските санкции в ЕП”. “Новината” поема по безброй руски новинарски сайтове и агрегатори на новини.

"Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция

Влизането в експлоатация на ключовата за България газова връзка с Гърция може да се забави заради саботаж от служебното правителство, н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Европа е останала глуха за стрелбата...
Асен Василев: Действията на правителството...
Румен Христов: СДС е партията,...
Костадинов не го интересува личността...
Назначиха нов зам.-министър...
СДС черпи в парламента за 33-ия...
Христо Даскалов за "Евролаб":...
Донев: Изслушването ми за Шенген...
"Възраждане" настоя за КСНС за...
Мирчев: Държавен контрол върху...
За шарлатанството, лъжците и...
Демерджиев: "Капитан Андреево“...

Последни новини