Просто 100 дни

4424
Просто 100 дни
Снимка: БГНЕС

Минаха първите 100 дни Промяна, които по традиция се дават като някакъв вид толеранс на новите правителства. През първите 100 дни новобранците се адаптират, запознават се с обстановката, раучават схемите и все още могат да се оправдават умерено с лошото наследство на предишните калпазани-негодници.

В конкретния случай - предишните са долу-горе пак те, защото Киро/Асен участваха и в служебните правителства, преди да съставят редовно в четворна коалиция.

Кирил Петков още в началото на мандата си като министър-председател стана известен като Просто Кирил, защото така го нарече една негова депутатка-светулка - превъзходната Деница Симеонова, която по прелест се равнява на нещо като коктейл “Сълзата на комсомолката”.

За тези първи сто дни Просто Промяната извърши разни неща.

Както бяха и обещали - акцент в работата им беше борбата с просто-корупцията, защото корупцията в България е нещо толкоз просто и логично, че трудно си представяме какъв би бил животът без нея.

Засега няма тежко пострадали корупционери, защото Бойко Рашков ги арестува, а Гешев ги пуска. Тази проста формула ние-ги-хващаме-те-ги-пускат прилича на просто-фразите от преди 15-20 години на другия Бойко, но всяко начало е трудно. Според публичните свидетелства досега данните за корупция, които премиерът ръчка в една папка и ги предава на Гешев, били събрани просто с Гугъл.

Въпреки че работата на Бойко Рашков засега малко прилича на просто бомбастика, все пак Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа и пуснати. Задържаха ги по неотложност, пуснаха ги по неотложност. Същите ходят и на някакви разпити. Бойко Борисов, ГЕРБ и ЕНП наричат това просто репресия, но пък част от населението се радва, че униженият и оскърбеният Чекмедже бабаит изкарал една нощ в ареста на проста дървена пейка.

Просто съдебната реформа - другият акцент на коалицията - засега се изчерпва в закриването на спецправосъдието и опити да се свали Иван Гешев - засега недотам успешни.

Борбата с коронавируса обаче излезе по-успешна - вирусът просто мина на заден план - мутациите му станаха не толкова смъртоносни, а междувременно започна и война, която измести почти всичко останало.

Войната е страшна. У нас нейна политическа жертва стана военният министър (бивш служебен премиер) Стефан Янев заради удивителния му синхрон с риториката на Путин. Стефан Янев отказваше да нарече войната “война” и твърдеше, че щяла да свърши за една седмица. Затова бе отстранен от правителството и сега стяга нов политически проект. Също тъй путиноидно се представя и вицепремиерът Нинова, но тя не може да бъде уволнена, защото ще падне правителството.

Просто премиерът засега лавира чрез проукраинска риторика, праща сърца и прегръдки на Украйна, но не и военна помощ. По този въпрос той се съобразява и със страховете и настроенията в обществото, които са в немалка степен русофилски, а хората си представят някакъв “неутралитет”.

Войната не можа да разцепи коалицията, но изборът на управител на БНБ може да обърне каруцата. Управляващите имат двама различни кандидати - ИТН предлага Каримански, който вероятно ще вземе гласове от ДПС и ГЕРБ, а Просто Промяната с ДСБ и БСП подкрепят Андрей Гюров.

Просто Киро стана известен и с някакви просторечия, чийто маниер много напомня човека, който казваше: аз съм прост и вие сте прости.

Усвоил е например маниера да преразказва срещите си с европейски лидери в тоя стил: “А па Урсула ми вика: Кириле, много се радвам, вика, поздравявам те, много ти е хубав планът, идвам да го подпиша, вика…“

Изглежда идеята е, че този маниер се харесва на простолюдето - защото знаем, че народът е мъдър, ама хората са много прости.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...