Протести в Ямболско спряха екипите на БАБХ

4459
Протести в Ямболско спряха екипите на БАБХ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ветеринарните екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са изтеглени към момента от селата Шарково и Крайново. Причината - барикади и стачки от граждани. Това стана ясно на официална пресконференция на Съюза на ветеринарите и БАБХ във връзка с чумата при животните.

"Те няма как да си свършат работата", коментираха за медиите от БАБХ, като добавиха, че поне 115 животни, които е трябвало да бъдат евтанизирани, са били укрити. На брифинга стана ясно, че засега има 5 потвърдени огнища - в селата Воден, Кости, Шарково, Крайново, Странджа. Засегнати са около 40 стопанства, а 4000 животни са евтанизирани до момента.

"Чумата е особено опасна, силно заразна и ето защо мерките за превенция изискват най-високо ниво на биосигурност. Убийството във всяко населено място, в което има дори едно заразено животно, е нужно, но по хуманен начин. А другите животни се смятат за рискови и контактни", каза Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в Благоевград. По думите му, за да се ограничи болестта, е нужна дезинфекция на стопанството, превозните средства и личното облекло.

Цветанов: Чума в България има в 7 населени места

Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че чумата по животните е установена ...

По думите на Камен Николов от БАБХ ветеринарните специалисти са уведомили хората по местата чрез срещи в общините, а в огнището са изпратени хора с много висок опит. "Няма друг начин да се справим с чумата, освен евтаназия на животните", допълни той.

От БАБХ потвърдиха, че заразата най-вероятно е станала чрез нелегален пренос на животни от Турция.

Полицейски постове на Шипка и на Прохода на републиката ще проверяват за заразени животни

От днес, 17 юли, на двата прохода в област Стара Загора – Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски пост...

"С колегите от чисто медицинска гледна точка можем да изкажем няколко предположения за това как се е появила заразата. Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията и най-вероятната причина за проникване на вируса е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин", заяви д-р Ивайла Давидова от БАБХ.

На въпрос на Actualno.com защо не се използва т.нар. жива ваксина, лекарите отговориха, че тя използва обезсилен, но все пак жив вирус. "Ако ваксинираме такова животно то няма да се разболее, но ще бъде преносител на вируса и ще зарази други животни. Към момента ваксинацията не е възможна и не е подходяща", категорични бяха ветеринарите.

От Съюза на ветеринарните лекари обясниха също, че такава ваксина не се използва никъде в Европейския съюз. "Никой не може да си позволи този лукс, защото ваксинираното животно е потенциален преносител", добавиха те.

Специалисти коментират, че заболяването по дребно-преживните животни доскоро се е считало за екзотично и с много ниска вероятност да достигне до територията на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com