Протестиращи срещу ЧСИ се срещнаха с Цачева

2051
Протестиращи срещу ЧСИ се срещнаха с Цачева
Снимка: БГНЕС

Граждани протестираха пред Министерството на правосъдието в София срещу дейността на частните съдебни изпълнители, предаде БГНЕС.

Недоволните искат оставката на зам.-правосъдния министър Десислава Ахладова и закриване на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Пред министерството те излязоха с лозунги: "Стоп на произвола на ЧСИ и пълна ревизия на делата им", "Незабавна проверка на всички заповедни производства". Всички от тях разказаха за измами, станали с участието на ЧСИ.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева покани на разговор представители на протестиращите. След близо два часа преговори, протестиращите заявиха, че са доволни от срещата.

„Това което пое като ангажимент министър Цачева, е да групира проблемите в три групи – законодателните проблеми, поради това, че Гражданско-процесуалния кодекс не е достатъчно ясен и безкомпромисен и позволява на съда да интерпретира какво има да върши и как да го върши; вторият проблем е с проверка на делата при ЧСИ и третият проблем е как да се синхронизира нашето законодателство с европейското”, заяви за БГНЕС Ивайло Илиев, който е председател на гражданско движение „Покана за доброволно изпълнение“ и добави, че в момента работна група се занимава с промените на ГПК и припомни, че наказателната процедура срещу България, която е стартирала на 24.01 ни дава срок от два месеца да отговорим на Европейската комисия какво е направено и какво ще бъде направено по изменението на ГПК.

Илиев заяви, че са се договорили с министър Цачева да предоставят до понеделник проект за изменение на ГПК в частта с изпълнително производство и заповедно производство, за да могат да бъдат внесени за обсъждане между ведомствата и след това от депутатите и да се облекчи незавидното положение на длъжниците.

„Продължаваме да искаме оставката на зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова, поради това, че до момента не се е справила и имат техническа невъзможност да обслужват всички заповедни производства и делата при ЧСИ. Искаме оставката и на Георги Данков, който е председател на Инспектората към Министерството на правосъдието, защото не се справя със задълженията си и защото подчинените му не извършват реални проверки на делата”, поясни Илиев и обясни, че от самия правосъден министър е научил, че инспекторите, които са към инспектората по Закона за съдебната власт са само 12 човека, които трябва да проверяват работата на 200 ЧСИ, 440 държавни съдебни изпълнители и още около 600 съдии по вписвания в страната, плюс нотариусите, което е технически невъзможно. Той добави още, че са готови да подкрепят усилията на министерството броят на инспекторите да бъде увеличен.

Протестиращите дадоха срок от две седмици на правосъдното министерство да извършат реални проверки по някои от делата и заявиха, че остават в протестна готовност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com