Протестиращите в Иран вече се обединяват около виден духовник, който е сред най-големите врагове на режима

1602
Протестиращите в Иран вече се обединяват около виден духовник, който е сред най-големите врагове на режима
Снимка: Getty Images

Протестиращите ирански граждани вече се обединяват около фигурата на видния сунитски духовник Мулана Абдол Хамид, който се превърна в един от най-големите врагове на режима. Демонстрантите в Захедан – провинция Систан и Белуджистан, се вдигнаха в негова защита, след като Хамид ги подкрепи публично и застана срещу върховния водач Али Хаменей.

На 1 декември протестиращите издигнаха огромен плакат с лика на духовника на градския площад. Надписът върху него гласеше, че Абдол Хамид е „червената линия“ на недоволните граждани, които с това намекнаха, че няма да останат безучастни, ако режимът го арестува.

Русия подкрепи Иран на Световното, но самите иранци празнуваха победата на САЩ (ВИДЕО)

Ирански граждани от няколко провинции излязоха по улиците, за да празнуват победата на САЩ над собствената им страна на Световното първ...

Предполага се, че протестиращите отговарят по този начин на изтеклата информация от властите, изнесена от антиправителствената телевизия Iran International. Медията цитира вътрешна бележка между управляващите, в която Али Хаменей е наредил да се дискредитира Мулана Абдол Хамид заради ролята му в подклаждането на демонстрациите. Върховният лидер е наредил на командира на правоохранителните органи да заплаши духовника с арест, след като той отказа да спре да критикува публично властите.

От Института за изучаване на войната (ISW) и от Американския предприемачески институт, които подготвят ежедневни анализи за Иран, съобщават, че не могат да потвърдят достоверността на изнесената от Iran International информация. ISW пише днес, че режимът може да арестува хора, близки до Хамид, за да го заглуши.

Възможно е администрацията на президента Ебраим Раиси да провежда чистка на местни служители в Иран, за да назначи по-лоялни на режима кадри. Парламентаристът Джалал Махмуд Задех обвини Раиси и министъра на вътрешните работи Ахмад Вахиди, че правят това в градове като Махабад, провинция Западен Азербайджан. В миналото президентът е използвал правомощията си на различни позиции, за да пречиства режима от политически опоненти. А Махмуд Задех преди е критикувал репресиите на силите за сигурност в Махабад. Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР) разполага конвенционални сухопътни части за насилствено потушаване на протестите в града от ноември насам.

Правозащитници: Най-малко 448 са убити при протестите в Иран

При потушаването на протестите, започнали в средата на септември, иранските сили за сигурност са убили най-малко 448 души, като повече ...

Планът на Раиси вероятно е да отстрани местните служители, които се противопоставят на бруталността на репресиите на режима.

Протестната активност за пореден ден бе ниска, като вчера се проведоха само 5 демонстрации в 4 провинции. Младежки групи в различни градове разпространиха инструкции как да попречат на службите за сигурност да събират разузнавателна информация за протестиращите в подготовката за планираните демонстрации на 5-7 декември. Група от Кередж посъветва хората да „изчистят“ мобилните си телефони и електронните си устройства от информация, свързана с протестите и съответните контакти, да поставят устройствата на самолетен режим и да защитят с парола профилите си в Instagram.

В Машхад организаторите на протестите призоваха своите "оперативни екипи" да унищожат камерите за видеонаблюдение, за да попречат на държавните служби за сигурност да ги използват за идентифициране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com