Протестите: Ден 37 - Борисов печели време и го е страх, смятат демонстрантите

4334
Протестите: Ден 37 - Борисов печели време и го е страх, смятат демонстрантите
Снимка: БГНЕС

За 37-ми ден на антиправителствения протест се събра отново огромно множество хора, недоволни от политиката на правителството и премиера Борисов, предаде БГНЕС.

По традиция протестиращите се събраха в триъгълника на властта, заключен между Министерски съвет, Президентството и Партийния дом. Остава блокадата на 3 кръстовища в центъра на София – на пл. Независимост, при Софийския университет и на Орлов мост. За няколко часа през нощта беше блокирано и кръстовището на бул. "Ситняково" пред румънското посолство. За кратко днес беше спряно и движението към ГКПП Калотина, както и на Дунав мост-Русе, протестиращи блокираха и прохода Хаинбоаз.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви своите решения в обръщение към нацията - свикване на ВНС, намаляване на депутатите на 120, закриване на ВСС, редовно изслушване на главния прокурор. Последваха редица коментари на депутати, политолози, държавници и общественици.

Президентът Румен Радев коментира също в обръщение към народа, че разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Повече от месец продължават протестите и искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки, категоричен е Радев.

С ръкопляскания беше посрещната позицията на президента, че искането за свикване на Велико Народно събрание е акт на нарушение на Конституцията, а дебат е възможен след предсрочни избори, предава БНР.

Протестиращи блокираха и Аспаруховия мост във Варна

Граждани блокираха Аспаруховия мост във Варна. С трибагреници в ръка и викове „Оставка“ и „Всеки ден ще е така до поб...

"Не мисля, че президентът може нещо повече да направи, съгласно правомощията, които има, освен да застане на принципната позиция тука на протестиращите хора. Адмирирам изказването му“;

„От една го упрекват, че не прави достатъчно, от друга страна го упрекват, че подклажда напрежение. Според мен като цяло се държи добре. Сега по-важното от поведението на президента е какво ще се случи в крайна сметка и ние сме тук за оставките“;

„Протестиращите получаваме някаква морална подкрепа от президента. Вижда се, че неговото мнение е горе-долу като нашето“, заявиха пред БНР протестиращи в т.нар. триъгълник на властта.

В предложенията на Борисов от днес липсва достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор, липсват достатъчно гаранции, че Иван Гешев ще си подаде оставката, виждаме заиграване с популизъм, защото за нас идеята с намаляване на броя на депутатите е стара, но е антидемократична – значи българските граждани ще имат по-малко представителство в парламента и по-малък избор. Това каза председателят на "Да, България" Христо Иванов.

По думите му предложенията на Борисов са опит за измама и заличаване на следите.

Протестиращи блокираха отново Прохода на републиката и Дунав Мост (ВИДЕО)

Протестиращи блокираха Прохода на републиката. Това съобщиха самите те на страницата на Отровното трио във Facebook. В неделя движени...

"Изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция", пишат в профила си във Facebook организаторите на блокадите в столицата - "Отровното трио".

"Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си.

В т.нар. предложения не чухме никаква готовност за вадене на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване.

На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено. Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби. Няма да повярваме и на тази лъжа! #ОСТАВКА и нови избори, без диктата на Борисов! Продължаваме докрай!

Около 22 часа протестиращите достигнаха до възловото кръстовище пред Румънското посолство на бул. "Ситняково". Полиция не се вижда, а движението към момента е спряно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com