Проучване: Все повече бизнес лидери губят вяра в глобалния икономически растеж

1230
Проучване: Все повече бизнес лидери губят вяра в глобалния икономически растеж
Снимка: iStock/Guliver

Близо 30% от бизнес лидерите смятат, че световният икономически растеж ще намалее през следващите 12 месеца. Това е рекордно песимистичен резултат − почти 6 пъти по-висок от миналогодишните 5%. Такива са резултатите от 22-рото глобално проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC) сред бизнес лидерите. Тази година в допитването участваха над 1300 изпълнителни директори от целия свят. Най-важните резултати бяха представени на Световния икономически форум в Давос, на който ключови политически лидери обаче не присъстваха.

И все пак резултатите не са толкова обезкуражаващи, твърдят от организацията. 42% от участниците виждат възможност за по-добър икономически растеж през следващите години, въпреки че този процент е значително по-нисък от рекордните 57% през 2018 г. Като цяло, вижданията на изпълнителните директори за световния икономически растеж тази година са по-поляризирани, но тенденцията е надолу. Най-ясно изразена е промяната в Северна Америка, където оптимизмът спада от 63% през 2018 г. до 37% сега. Близкият изток също отбелязва голям спад от 52% на 28% поради повишената регионална икономическа несигурност.

Световната банка с предупреждение за забавяне на икономическия растеж в глобален мащаб

Растежът на световната икономика се очаква да се забави заради търговската война между САЩ и Китай, която подкопава доверието на инвест...

САЩ запазва позицията си като най-голям пазар за растеж с 27%, което е значителен спад от 46% през 2018 г. Вторият най-атрактивен пазар, Китай, също отчита спад до 24% спрямо 33% през 2018 г. Индия е изгряващата звезда в списъка тази година, като наскоро задмина Китай като най-бързо развиващата се голяма икономика.

„Мнението на бизнес лидерите за глобалната икономика отразява най-мащабните икономически тенденции, като коригира прогнозите за 2019 г. надолу”, коментира Боб Мориц, глобален председател на PwC. „С нарастването на напрежението в търговията и протекционизма е ясно, че увереността в бъдещия икономически просперитет намалява“.

САЩ запазва лидерството си като водещ пазар за растеж през следващите 12 месеца. Много бизнес лидери обаче се насочват и към други пазари, което се отразява в значителния спад на онези, избрали САЩ – от 46% през 2018 г. до едва 27% сега. Китай скъсява дистанцията, но популярността на този пазар също бележи спад – от 33% през 2018 г. до 24% през 2019 г.

Заплахи за растежа, свързани с икономиката

Търговските конфликти, политическата несигурност и протекционизма заменят тероризма, изменението на климата и увеличаването на данъчната тежест в списъка на десетте най-големи заплахи за растеж.

Еврокомисията понижи прогнозата си за растежа на българската икономика

Европейската комисия е заложила икономически растеж на България от 3,5% през 2018 г. в есенната си прогноза. В сравнение с предишните ...

88% от изпълнителните директори, които са „изключително загрижени“ за търговските конфликти, са особено неспокойни по отношение на търговските въпроси между Китай и САЩ.

Продължава липсата на достатъчно информация

Въпреки милиардите долари, инвестирани в ИТ инфраструктура, изпълнителните директори все още не получават изчерпателни данни, които да им помогнат за вземането на ключови решения за дългосрочния успех и устойчивост на техния бизнес. Относно справянето с проблема „липса на умения“, изпълнителните директори се съгласяват, че няма бързо решение. 46% смятат, че отговорът се крие в допълнителни обучения и значителна преквалификация.

Изкуственият интелект (AI)

85% от изпълнителните директори са съгласни, че AI ще промени драстично бизнеса им през следващите 5 години. Близо 2/3 смятат, че AI ще има по-голямо въздействие от интернет. Въпреки това 23% от бизнес лидерите все още нямат планове за използването на AI. Други 35% „планират да го направят“ през следващите 3 години. 33% са предприели „много ограничен подход“. По-малко от 1 на всеки 10 изпълнителни директори е въвел AI в широк мащаб, става ясно още от резултатите в проучването на PwC.

Експерт от БАН: Когато еврозоната кихне, България хваща пневмония

В момента икономиката на България е по-нестабилна, започваме пак да натрупваме дисбаланси. Голям риск има в имотния пазар, който трябва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари