НА ЖИВОВойната в Украйна

Провали се поръчката за ВИП-затвора, общежитието в Самораново минава само с ремонт

1423

Договор за 1,3 млн. лева без ДДС подписа Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за реновиране на затворническото общежитие от открит тип „Самораново“ с обособяване на преходно отделение и изграждане на арест.

За изпълнител на поръчката е определена фирмата „Билдком БГ“ ЕООД – София, собственост на Георги Георгиев.

Инвестиционният проект предвижда основен ремонт и преустройство на всички съществуващи помещения (без да се засягат конструкциите на сградите), като ще се подменят частично сградни и площадкови инсталации.

В заданието е заложено изграждането на санитарни възли в килиите, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, спортни площадки и спортна зала, фитнес, смесен магазин, зала за свиждане, перално отделение, котелно помещение, административни помещения за надзорния и административния състав.

Припомняме, че предстои изграждането на т. нар. пилотен затвор край дупнишкото село Самораново, наречен от медиите като ВИП-затвор. В инвестиционният проект са предвидени нов корпус на затвора с 200 килии за 400 лишени от свобода, сграда за училище, зала и библиотека, параклис, център за обучение на наздиратели и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, спортни площадки и др.

Поръчката за строителството му обаче на стойност 28,3 млн. лв. без ДДС се провали. Тя бе стартирана в началото на април.  

Оферти за участие подадоха от плевенската фирма „Хоризонт – Иванов“ ЕООД и консорциум „Център за обучение“, състоящ се от фирмите „Престиж Бизнес-93“ ООД (Благоевград), „Растер – юг“ ООД (Благоевград) и „Ерма Билдинг“ (Пловдив).

Първата оферта не е била разгледана изобщо, тъй като от плевенското дружество не изпратили на възложителя ключ за декриптирането ѝ. Без него предложението на участника не може да се отвори.

В офертата на консорциума пък са открити доста нередности, като например било записано, че "депата за строителните отпадъци ще се съгласуват предварително с представителите на община Шумен, в чиито граници попада трасето на предвидения за изграждане обект", а той всъщност е в община Дупница. На друго място пък написали, че отпадъците ще се събират чрез системата за сметоизвозване в община Пещера в предназначени за това контейнери.

Така и офертата на втория участник е отхвърлена, а процедурата по възлагане – прекратена на 7-ми юли.

Четири дни по-късно – на 11-ти юли, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, пуска покана за пазарни проучвания, резултатът от които е почти двойно оскъпяване на обекта.  
Получени са две предложения. Едното е на „Геострой“ АД за цена 49 707 918 лв. без ДДС, а другото е на „БС Конструкция“ АД – за 47 278 998 лв.

Нова процедура за бъдещия затвор без решетки обаче още не е стартирана.

Той трябва да бъде завършен до март 2024 и ще е първият, построен в България от половин век насам. Той трябва да бъде издигнат на мястото на бивши военни поделения. Част от сградите ще бъдат съборени, а други - ремонтирани и преобразени в модерни килии с изглед към Рила. Автор на проекта е консорциум "Интегра" между софийските фирми "Интегра консулт проект“ ЕООД и "Еврогруп 99" ООД, чиято ценова оферта е 457 900 лв. без ДДС.    


Изграждането на нов затвор и учебен център се реализира по проект "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода" по Норвежкия финансов механизъм. Партньори на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" са Университетският колеж на Норвежката корекционна служба, Затворът "Она" и Преходното отделение "Солхолмен" в Кралство Норвегия.

Почти двойно се оскъпява бъдещият 5-звезден затвор  

Почти двойно ще се оскъпи изграждането на т. нар. пилотен затвор край дупнишкото село Самораново. Поръчката за строителство на стойност...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Кюстендил

Няма да има грипна ваканция в Кюстендилско...
Рекултивират сметищата край...
Кметът на Кюстендил е на официално...
Ето кои са новите депутати от 10...
Пламен Стоянов: Партия МИР предлага...
Вижте листата на "Демократична...
Вижте листата на ДПС за парламентарните...
Вижте листата на БСП за парламентарните...
Вижте листата на "Продължаваме...
Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните...
Спрени автобуси от Кюстендил...

Последни новини