Проверяват скъпите ученически карти по линията Слънчев бряг-Бургас

1410
Проверяват скъпите ученически карти по линията Слънчев бряг-Бургас
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас.

Припомняме, че с Постановление на Министерския съвет бяха отпуснати допълнителни средства за субсидии и компенсации на автобусните превози. Мярката влезе в сила от 1 февруари и е приложима до края на тази година.

„Допълнителните средства се отпускат за да достигнат до хората, а не за подпомагане на общините и превозвачите. Процесът по разпределянето на тази помощ ще бъде следен стриктно, така че да не се допускат злоупотреби. Очаквам общините да подходят отговорно и да осъществят необходимият контрол на договорите, които сключват с превозвачите“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев.

За да бъде въведена бързо и ефективно новата мярка бяха проведени срещи с представители на Националното сдружение на общините в Република България, на които им бяха предоставени разписани указания за прилагането ѝ. Отделен е и необходимият административен ресурс за оказване на професионална и правна помощ на общините по прилагане на разпределението на средствата.

С мярката се въвежда безплатно пътуване за децата до 10 навършени години, с обществения градски транспорт и междуселищния автобусен транспорт. До сега безплатно пътуваха децата до 7 годишна възраст.

Отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение е увеличена от 20% на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%.

За изпълнението на тази мярка са осигурени допълнителни 73 мил. лв., към вече предвидените в бюджета до момента 64 млн. лв. Общо сумата за 2023 г. е в размер на 137 мил. лв.

С допълнителни 27 млн. лв. за 2023 г. се увеличават и субсидиите за междуселищните автобусни превози, като през 2022 г. сумата бе 20 млн. лв.

Случаят с ученическите карти по линията Слънчев бряг - Бургас

Превозвачът по линията Слънчев бряг – Бургас изненадващо е повишил цените, твърдят жители на община Несебър, цитирани от БНР. Родители алармират за по-висока от очакваната цена на ученическите автобусни карти, след влизането в сила на намаленията за страната.

От 1-ви февруари влезе в сила намаление на картите за ученици и пенсионери, след като държавата пренасочи 27 млн. лева към общините. На 2-ри февруари Мария Господинова от Св. Влас установила на сайта на превозвача, който обслужва линията Слънчев бряг – Бургас, че картата на сина й от 180 лева вече ще струва 86 лева, с намалението. На касата обаче се наложило да плати 145 лева. Превозвачът изненадващо е вдигнал цените, твърди Господинова.

"Аз ги попитах защо 145 лева, нали картата беше обявена 86 лева в сайта ви, нали трябва да има някакво намаление. Те обаче ми обясниха, че в петък, затова не са работили, защото били си оправили основната тарифа на превозвача.Те са вдигнали някаква основна тарифа на превозвача, която така и не ми стана ясно и били сложили някакъв ценоразпис там в гишето".

Прибирайки се, Господинова отворила сайта на превозвача “Диес бус “, за да сравни цените, но онлайн ценоразписът бил изтрит. Това потвърди и репортерската ни проверка. Жената обаче пази снимката с коригираните цени, която направила от предишния ден.

По думите на Мария Господинова картата, която е закупила дори не е за 30, а 28 дни, заради краткия февруари. Тя се закани, че изпрати жалби до отговорните инстанции, за да се предизвика проверка на превозвача – до община, прокуратура и КЗП.

По казуса, превозвачът “Диес бус “ излезе със специално становище на онлайн страницата си, което гласи следното:

Намалението на ученическата карта е от редовната цена на превозвача, а не от цената на ученическата карта валидна до настоящият момент.

Редовната цена на превозвача се формира чрез коефициент-пътникокилометър и брой пътувания.

Маршрутното разписание Бургас-Сл.Бряг/Несебър ние изпълняваме съвместно с „М-бус“ ЕООД. Те са направили неофициално допитване до Община Бургас и Конфедерацията на автобусните превозвачи при което е уточнено, че редовната цена се формира по горе посочения начин.

От фирмата поясняват, че ще поискат указание от Министерството на транспорта какво да се разбира под понятието „редовна цена“ на превозвача, защото това е базата за начисляване на преференциалните цени за ученици и пенсионери. Ако след получаване на становището на министъра се установи, че поради грешно тълкуване на Постановлението ние сме надвзели суми, същите ще бъдат своевременно възстановени.

Такъв проблем в момента имат много превозвачи от София, Варна, Пловдив, Благоевград и др. места, поясняват от “Диес бус “. Донякъде той се дължи и на краткия срок поставен с Постановлението на Министерски съвет, то беше публикувано в държавен вестник на 27.01.2023г и започва да се изпълнява от 01.02.2023г . Обикновено в такива случаи се дава технологичен срок за подготовка и получаване на указания, се казва още в становището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com