Псусенес: Сребърния фараон със съкровища, съперничещи на Тутанкамон

30844
Псусенес: Сребърния фараон със съкровища, съперничещи на Тутанкамон
Снимка: Jerzy Strzelecki / CC BY-SA 3.0

Сред хаоса на Втората световна война през 1940 г. френски археолог на име Пиер Монте открива зашеметяващо съкровище в Танис, Египет. Находката може да се мери с легендарното откритие на непокътнатата гробница на древноегипетския фараон Тутанкамон, направено от Хауърд Картър две десетилетия по-рано.

Археологът, открил гробницата на Тутанкамон, откраднал съкровища на фараона

Но въпреки мащаба на това необикновено откритие новината не успява да предизвика фурор сред европейското общество, заето с ескалиращия конфликт в Европа.

Сребърния фараон обръща предположенията наопаки

Откритието на Монте в навечерието на Втората световна война е на гробница на сравнително неясен фараон от Двадесет и първа династия на Древен Египет – Псусенес I. Псусенес е третият владетел от неговата династия, която се изкачва на власт в началото на от Третия междинен период, време на политически смут в Египет, пише Ancient Origins.

През тази епоха царството на страната е фрагментирано и страната е разделена на Горен и Долен Египет. Докато фараоните от XXI династия управляват от Танис, тяхното влияние е ограничено предимно до района на делтата на Долен Египет. Междувременно Тива е крепостта на Върховния жрец на Амон, който управлява Горен Египет.

Учени реконструираха лицето на могъщия фараон Рамзес II (ВИДЕО)

Логично се предполага, че фараоните от XXI династия не са притежавали голяма власт. Но откриването на гробницата на Псусенес I преобръща това схващане. Най-забележителната находка в гробницата е солиден сребърен ковчег, поради което Псусенес е наричан Сребърния фараон.

Съкровищата на Псусенес

Златната маска на Псусенес I Nrbelex / CC BY-SA 2.5

В древната египетска култура златото се смята за плътта на боговете, докато среброто се смята за техните кости. Въпреки че златото било ценно в Древен Египет, среброто било още по-ценно, тъй като е трябвало да се внася от Западна Азия и Средиземноморието.

Затова масивният сребърен саркофаг, открит в гробницата на Псусенес, е доказателство за огромното му богатство и власт. Освен това изключителната изработка на металните предмети, открити в гробницата, включително сребърния ковчег, предполага, че Псусенес е управлявал и работната сила, необходима за производството на такива луксозни предмети.

Древна египетска работилница разкри тайните на балсамирането

Сребърният антропоиден саркофаг на Псусенес е намерен в саркофаг от розов гранит, който от своя страна е поставен в гранитен саркофаг. Интересното е, че гранитният саркофаг някога е принадлежал на фараона от XIX династия Мернептах, тринадесети син и наследник на Рамзес II.

Самата мумия на Псусенес не е оцеляла през вековете и вместо непокътнато тяло Монте открива само купчина кости, черен прах и различни погребални предмети, включително грандиозна масивна златна маска, която би покрила лицето на фараона.

Рекордното владение на Сребърния фараон

Това, че мумията не се е запазила, не е изненадващо, като се има предвид средата, в която е бил погребан Псусенес. За разлика от сухата, подобна на пустиня среда на Долината на царете в Луксор, в голяма част от Долен Египет земята е влажна и блатиста. Танис не е изключение.

Поради проникването на вода през земята, мумията на Псусенес е разрушена, както и повечето от дървените предмети. Но Монте успява да възстанови няколко съда и ушебти заедно със скъпоценни предмети от саркофага. Твърди се, че съкровищата на Псунесес съперничат на тези на Тутанкамон.

Колие от злато и лапис лазули на Псусенес I, музей в Кайро tutincommon (John Campana) / CC BY 2.0

Изключителната власт и богатство на Псусенес може да се отдадат на забележително дългото му управление, записано от Манетон, че е продължило 41 или 46 години (около 1047 и 1001 г. пр.н.е.). Някои египтолози дори предполагат, че Псусенес е царувал 51 години. Като се има предвид, че фараонът е управлявал в период на политическа нестабилност, продължителността на владението му е наистина впечатляваща.

ОЩЕ: Колко древен е Древен Египет?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com