Пускат движението по отсечката Железница - Симитли на АМ "Струма"

2859
Пускат движението по отсечката Железница - Симитли на АМ "Струма"
Снимка: ПЦ на АПИ

Тази нощ (30 септември срещу 1 октомври) ще бъде пуснато движението по новоизградените 2,7 км от АМ „Струма“ в отсечката Железница – Симитли. Става въпрос за участъка от км 370+400 до км 373+100, който е подучастък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник.

Разрешението за ползване на участъка връчи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Заедно със заместник-министър Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов, той посети трасето.

Движението в посока София ще е изцяло по новоизградения участък, а в посока Кулата трафикът ще преминава по първокласния път I-1 София-Кулата и частично по автомагистралата, обяви Шишков.

Състоянието на пътищата ни е "магистрална бедност"

Състоянието на пътищата ни е „магистрална бедност". Така служебният регионален министър арх. Иван Шишков оцени пред БНТ магистрал...

„Форсирахме работата, за да пуснем участъка и макар и минимално да облекчим движението в района“, каза министърът. Той обясни, че свлачището преди тунел „Железница“, което е констатирано още през октомври 2020 г., вече има готов проект за укрепване и предстои одобряването му от МРРБ. Идеята е движението да бъде пуснато на два етапа, като в следващия - в рамките на около 3 месеца, строителят да завърши първия етап на укрепването и така да може да се пусне целият трафик в посока София, включително и през тунела.

"Строителят пое ангажимент да завърши укрепването на цялото свлачище, най-вероятно в средата на следващата година, за да може да се пусне целият участък", съобщи още министърът. По думите му - другото свлачище, което е от другата страна на тунела, е малко и не представлява сериозен проблем за отварянето на трасето.

„Преди време казах, за съжаление, че ще имаме тунел, но няма да имаме път до него и това се оказа вярно“, припомни регионалният министър. И добави, че още през миналата година е възложил проектирането на свлачището. Именно този участък е част и пример за хаоса с пътната инфраструктура в страната, смята Шишков.

„Като нямаме цялостни проекти, стигаме до това положение – магистралата свършва изведнъж и се мъчим под някаква форма да пускаме временна организация на движението, за да облекчаваме трафика в рамките на възможното, макар и по малкото магистрали, които се строят“, добави той.

Шишков отново беше категоричен, че всички участъци и всички строежи в България, в които държавата инвестира, се въвеждат в експлоатация с разрешение за ползване.

Министър Шишков: Анализът на пътищата спука магистралния балон

„Анализът на пътищата, който направихме, спука магистралния балон, който се коментираше дълго и продължително последните дванайсе...

За решаване на проблема с движението през Кресненското дефиле министърът заяви, че се работи усилено, но там в момента тече процедура, при която водещо е Министерството на околната среда и водите и трябва да се вземе окончателно техническо решение за начина, по който ще минава трафикът.

Целият лот 3.1 Благоевград – Крупник, част от който е новият участък, е с дължина 12,6 км. Той е разделен на две отсечки, разположени от двете страни на бъдещия тунел „Железница“ и трасето в близост до него. Строителството им е на финален етап. 

Движението по първия участък от Лот 3.1, с дължина 7 км /от км 359+000 до км 366+000/, от Благоевград до кръговото кръстовище с път I-1 София – Кулата преди строящия се тунел „Железница“, беше пуснато през май 2019 г. Вторият участък от с. Железница до с. Крупник /от км 370+400 до км 376+000/ е с дължина 5,6 км. Той е разделен на два подучастъка. Сега се пуска движението по първия подучастък от с. Железница до Симитли /от км 370+400 до км 373+100/, който е с дължина 2,7 км. Последният 2,9 км подучастък от Симитли до Крупник /от км 373+100 до км 376+000/ ще бъде изграден след потвърждение решението за изграждане на Лот 3.2 Крупник – Кресна и в зависимост от Решението на съда по постановеното Решение на МОСВ №9- ОС/01.08.2022 г.

Изпълнител на строителството на участъка е обединение „ДЗЗД АМ Струма 3.1“, в което участват: „ГРОМА ХОЛД” ЕООД, „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „АБ” АД – ХАСКОВО, „ХИДРОСТРОЙ“ АД, „Алве Консулт” ЕООД. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“, в което участват: МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД, Великобритания; „Трансконсулт-БГ“ ООД и „Тест Консултинг“ ООД.

Проектът за строителството на Лот 3.1 Благоевград – Крупник от АМ „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com