Путин: Целият свят е едно семейство, но то има своите черни овце

2696
Путин: Целият свят е едно семейство, но то има своите черни овце
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин се позова на думите на индийския премиер Нарендра Моди, че целият свят е едно семейство, но добави, че „семейството има своите черни овце“.

"Вие казахте, че в индийската култура целият свят се явява едно семейство. Това е фундаментално, основно нещо, на което всички ние трябва да се уповаваме", каза руският държавен глава, коментирайки речта на Моди на срещата на върха на БРИКС днес.

Путин посочи и настоящите глобални заплахи, които индийският премиер спомена в речта си, като тероризма, който е „най-острият проблем на днешния ден“.

„В тази връзка не мога да не си припомня руската поговорка: „Семейството има своите черни овце.“ За съжаление има хора, които излизат от общия контекст и се опитват да наложат свой собствен дневен ред“, заяви Путин.

Според него съвременните глобални заплахи, включително пандемията от коронавирус, "винаги трябва да са в центъра на нашето внимание".

"Идеята на Индия да превърне дигиталната медицина в един от ключовите елементи по време на нейното председателство ( в БРИКС), по мое мнение, е изключително важна и интересна посока", добави руският президент.

Борбата с коронавируса трябва да бъде извън политиката, каза още руският президент. "Необходимо е да се деполитизират по всякакъв възможен начин проблемите, свързани с борбата с пандемията", заяви Путин на срещата на върха на БРИКС, подчертавайки, че в това отношение е абсолютно съгласен със сходното мнение на бразилския президент Жаир Болсонаро.

Путин увери, че Русия ще работи заедно с други членове на БРИКС за реформиране на международни глобални институции.

„Тук, според мен, трябва да сближим позициите си“, каза той и добави, че въпросът е да се изработят детайлите. "Много е важно, че в рамките на нашата организация беше постигнат консенсус по тези позиции. Сигурен съм, че подобна работа може да бъде положителна, особено след като действително ролята на такива страни като Бразилия, Индия и Южна Африка непрекъснато се увеличава", подчерта Путин. Той също така изрази надежда, че сътрудничеството в рамките на БРИКС ще допринесе за нарастването на влиянието на тези страни на международната сцена.

Путин подкрепи идеята за изграждане на система за ранно предупреждение за разпространението на особено опасни инфекции в страните от БРИКС, предава БГНЕС.

Коментирайки речта на президента на Южна Африка Сирил Рамафоса на срещата на върха, руският лидер благодари на колегата си за подкрепата на идеята за създаване на център на БРИКС за съвместна работа по ваксини, необходими на членовете на асоциацията и други страни по света.

„И разбира се, не може да не се подкрепи идеята за изграждане на система за ранно предупреждение за разпространение на особено опасни инфекции“, добави Путин. Руският лидер отбеляза и ангажимента на Южна Африка за укрепване на системата на търговските вериги.

"Това важи особено за лекарствата и храните. То напълно съответства на това, което Русия предлага по така наречените зелени коридори", обясни руският президент. Той припомни, че Москва предлага "да се премахнат всякакви ограничения и санкции в търговията, поне в контекста на пандемията, и поне по отношение на онези държави и гражданите, които имат остра нужда от тези доставки на храни, лекарства и медицинско оборудване".

„Надявам се, че присъстващите на нашето събитие колеги също ще подкрепят тези идеи по всякакъв начин на вътрешно ниво и на ниво международни структури“, обобщи Путин. и ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа