НА ЖИВОВойната в Украйна

Путин е отслабен и изолиран: Цената, която ще трябва да плати, е огромна

18077

Той просто не може да върне нещата назад. Ако Путин загуби агресивната си война срещу Украйна, цената, която ще трябва да плати, вероятно няма да се ограничи само с властта му. Същото се отнася и за онези политици в правителството и в Думата, които - за добро или зло - са обвързали съдбата си с тази на шефа на Кремъл. Те са в паника. Предвид успехите на украинците за отвоюване на родината си, Москва наистина е заплашена от военен разгром. Какъвто никой в Кремъл не е очаквал. Затова сега Путин нареди частична мобилизация и ще хвърли на фронта 300 000 резервисти. Те трябва да спрат настъплението на украинците - контраатака, свидетелстваща за отчайващото състояние на руската армия.

Отслабен и изолиран

Само преди няколко дни - по време на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан - опитващият се да запази самообладание Путин заяви, че Русия не бърза в Украйна. Всъщност там светът видя един отслабен и изолиран Путин. Телевизионните камери показаха един застаряващ мъж, когото останалите държавни и правителствени ръководители караха да чака. Путин си седеше кротко на дивана и слушаше това, което те имаха да кажат. Турция, Индия, дори и Китай дадоха публично да се разбере, че отхвърлят войната му и подкрепят териториалната цялост на Украйна. И с основателна причина: войната представлява бреме за световната икономика, а оттам и за властта на онези политици, от които Путин се надяваше на подкрепа.

Промяна на курса в Кремъл

От гледна точка на Кремъл нещата не можеха да продължават по същия начин. Завърналият се в Москва руски президент побърза да промени своя курс. В крайна сметка частичната мобилизация е признание за военната слабост в Източна Украйна. При обявяването на вестта, че до дни завладените територии ще "гласуват" за присъединяване към Руската федерация, стана ясно, че украинците не желаят да са част от Русия. Защото гласуването под дулата на оръжията и референдумите, проведени в разруха, няма да бъдат приети сериозно от никого по света.

Путин иска да си подсигури заграбената плячка. Завоюваните земи трябва да станат част от Руската федерация. И тогава той би могъл да призове за защита на родината чрез използването на всички възможни военни средства. "Специалната военна операция", ограничена във времето и пространството и имаща малко общо с ежедневието на повечето руснаци, би се превърнала в част от наратива за защитата на "руската земя" по всякакъв начин - включително и с ядрено оръжие.

Краят на "специалната военна операция"

Не е нужно човек да е велик пророк, за да прогнозира предстоящото "пенсиониране" на термина "специална военна операция". Пропагандата на Кремъл ще го погребе. Вместо това ще се появяват все по-луди и объркани лъжи, измислици и заплахи, с които контролираната от държавата телевизия ще се опита да индоктринира руснаците. Вече циркулират твърдения, че Русия не води война срещу Украйна, а се защитава срещу САЩ и Англия в Украйна.

Всеки може да вярва, в каквото си поиска.

Подновяването на напрежението от страна на Путин ще бъде прието много сериозно от световните лидери, които се събират в момента в Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Но политиката им спрямо Москва едва ли ще се промени. Киев ще продължи да получава оръжия, а украинската армия - да се сражава. Ами 300-те хиляди руски резервисти? Те никога не са участвали във война и са зле екипирани. Това са семейни мъже, откъснати от своето ежедневие против волята им.

Предполага се, че в Украйна те трябва да защитават Русия – рамо до рамо с престъпници и чеченски наемници. Няма как всичко това да приключи добре. Те ще видят със собствените си очи, че украинците не желаят да са собственост на Русия. Още десетки хиляди ще загинат, за да може Путин и неговото обкръжение да останат на власт и да не им се налага да дават обяснения за престъпленията, извършени срещу собствения им народ. Това е и истинската трагедия на последното погрешно решение на кремълския лидер.

 

Автор: Миодраг Сорич, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Взема ли Пригожин подкупи от затворници,...
Украинският Генщаб: 300 вагнеровци...
Заради големите загуби на ЧВК...
Украйна поиска от съюзниците...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.01....
Израелски дипломат: Израел помага...
Украински войник спаси питон,...
Животът на руснаците в окопите...
Украйна обяви колко изтребителя...
Стана ясно кой е новият президент...
Мащабна испанска операция залови...
Посегателства срещу дипломатически...

Последни новини