Путин готов да пусне "Северен поток 2", обвини Полша и Украйна за газа

13637
Путин готов да пусне "Северен поток 2", обвини Полша и Украйна за газа
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да пусне газ по блокирания от санкциите „Северен поток 2“, след като „Газпром“ намери поредно извинение да спре синьото гориво към Европа по най-големия тръбопровод – „Северен поток 1“.

В реч на днешното пленарно заседание на Източния икономически форум държавният глава на Руската федерация заяви, че е нужно „само едно натискане на копчето“, за да бъде пуснат в експлоатация „Северен поток 2“. Той обвини Украйна и Полша, че блокирали маршрутите за доставка на газ от страната му към Европа.

Путин иска ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа, ще говори с Ердоган

Руският президент Владимир Путин предложи да се помисли за ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа. Той ще обсъд...

„Русия е готова да пусне „Северен поток“ дори още утре, но те няма да го позволят“, твърди Путин, цитиран от държавната агенция ТАСС. "Ние не строим нищо напразно. Получихме подходящите технологии и ги разработихме. Ако е необходимо, моля, ще включим „Северен поток 2“.

Припомняме, че през ноември 2021 г. германският регулаторен орган спря сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода "Северен поток 2". Тръбопроводът минава от руския бряг, през Балтийско море, до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно. Изграждането му бе завършено в началото на септември миналата година.

САЩ дълго време настояваха Берлин да не разрешава пускането на „Северен поток 2“ и в крайна сметка канцлерът Олаф Шолц се съгласи да го стори като мярка срещу Путин заради започналата от него война в Украйна.

Междувременно „Северен поток 1“ трябваше да бъде спрян само за 3 дни заради нуждата от ремонт на единствения му работещ газов компресор – според версията на „Газпром“. В крайна сметка Москва обяви спиране на газопровода за неопределено време, като каза, че имало теч на масло в станция „Портовая“. По „Северен поток“ така или иначе течеше газ на едва 20% от капацитета след двойно намаляване на количествата от страна на Русия преди месеци. Тогава цитираната причина пак беше повреда в турбини на Siemens Energy, въпреки че от компанията не намериха проблем.

Преди два дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще пусне отново газа за Европа само ако санкциите срещу Москва за военната ѝ агресия в Украйна бъдат вдигнати.

Зам.-председателят на Бундестага поиска незабавното пускане на „Северен поток 2“

Германия трябва да разреши на блокирания газопровод "Северен поток 2" да започне да изпомпва руски природен газ, за да "не се налага хо...

По време на Източния икономически форум Путин коментира снимките на германския канцлер Олаф Щолц с ремонтираната в Канада турбина на „Северен поток 1“. Той заяви, че Русия не получила никакви документи за турбината, заради която Отава специално вдигна санкциите, за да бъде върната в Европа.

Според руския президент обвиненията към Москва, че използва енергийните източници като оръжие, са „глупости“.

Той говори още за Китай и заяви, че търсенето на енергиен ресурс там нараства, а споразуменията на Пекин с Москва в този сектор работели. Двете страни търсели „нови маршрути за доставка“.

„Ако Европа не се нуждае от ползите от руския газ, това не представлява грижа за Руската федерация. Има много страни в света“, твърди Путин. Той си мисли, че Русия ще може да продава втечнен природен газ по целия свят, защото "всички купуват", без да споменава тежките западни санкции и нежеланието на Запада да зависи енергийно от Кремъл.

ОЩЕ: Заради страх от вторични санкции: Китай нанесе удар по руските банки

"Газпром": Нямаме законово право да възстановим доставките по газопровода "Северен поток"

"Газпром" няма вече законово право да включва отново в действие компресорната станция "Портовая" на газопровода "Северен поток". Т...

Според руския лидер всички ограничения на енергийните пазари водят само до „дисбаланси и по-високи цени“.

Путин смята ограничаването на цените на руския газ за „поредната глупост, която няма перспектива“, въпреки че това ще създаде проблеми на Москва. Преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че подкрепя подобна мярка – за таван на цените на руското синьо гориво, доставяно по тръбопроводи. Г-7 вече наложи таван на цените на петрола от Русия.

ОЩЕ: ЕК подкрепя таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа