Webground

Европа

Путин към Тръмп: Русия не се е намесвала в американските избори

4553
Русия не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност. Това заяви по време на пресконференция в Хелзинки руският президент Владимир Путин след срещата с американския си колега Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

От своя страна Тръмп отбеляза, че отношенията между Русия и САЩ никога не са били толкова лоши, както сега, но ситуацията радикално ще се промени след тази историческа среща.

Изненадващо или не обаче, Тръмп произведе скандал - той не отговори директно дали вярва на всички американски разузнавателни служби, че Русия има намеса в президентските избори или на руския президент. "Не виждам защо трябва да е Русия", каза той. Американският държавен глава подчерта и, че вината за лошите отношение с Русия била на САЩ и сега "САЩ ще тръгнат напред заедно с Русия. Имаме шанса да направим големи неща". А Путин обяви, че е искал Тръмп да спечели, защото обещал да подобри отношенията на САЩ с Русия. Руският президент, разбира се, отрече да държи Тръмп с компромат(и). И добави, че американският специален прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в американските президентски избори от 2016 година, може да поиска екстрадиция на обвинените 12 руски граждани за участие в процеса на намеса. Ако това обаче станело, руските власти щели да разпитат обвинените.

Показателно е и, че Путин и Тръмп посочиха, че са на различни позиции за Крим, но руският президент подчерта, че за него въпросът е приключен, на което американският му колега не опонира.

Темата "Сирия"

Русия и САЩ трябва да поемат лидерската позиция за установяване на мира в Сирия и хуманитарното сътрудничество в тази страна, посочи още стопанинът на Кремъл пред журналисти.

Стана ясно, че Путин е предал на Тръмп записка с предложения за неразпространение на ядреното оръжие. „Като най-големи ядрени държави, ние носим особена отговорност за международната сигурност. Смятам за важно – и ние говорихме за това – да започнем диалог по проблема на стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията за масово унищожение“, отбеляза още Путин, цитиран от ТАСС.

Русия е помогнала на САЩ в борбата и разгрома на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия, отбеляза още Тръмп. „Когато видите какъв напредък сме постигнали при разгрома на ИД, откровено казано, Русия ни помогна за това в някои отношения“, каза още американският президент.

Тръмп отбеляза, че руските и американските военни много добре се разбират особено когато става дума за координирането на действията в Сирия. „Нашите въоръжени сили се разбират. Вероятно те се разбират по-добре, отколкото нашите политически лидери в течение на дълги години. Те координират своите действия в Сирия и на други места“, посочи Тръмп.

Споразумението с Иран

По време на преговорите Путин изрази загрижеността на Москва по повод излизането на Вашингтон от иранската ядрена сделка.

„Говорихме директно за нашата загриженост относно излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за разрешаване на иранския ядрен проблем“, заяви Путин. „Американската страна знае нашата позиция, тя остава неизменна“, напомни президентът на Русия.

„Благодарение на ядрената сделка Иран стана най-проверяваната страна на света под контрола на МААЕ (Международната агенция за атомната енергия). Това осигурява чисто мирният характер на иранската ядрена програма и способства укрепването на режима на неразпространение“, подчерта още руският лидер.

Ситуацията на Корейския полуостров

Путин оцени високо приноса на САЩ за урегулиране на проблемите на Корейския полуостров. „Хубаво, че проблемите на Корейския полуостров започнаха постепенно да се разрешават“, каза Путин.

До голяма степен това стана възможно благодарение на това, че лично президентът Тръмп се зае с тази задача, започвайки диалог в духа на сътрудничеството, а не на конфронтацията“, добави още руският държавен глава.

JUST IN: Russian President Vladimir Putin, after summit with President Trump, again denies meddling in US elections, despite new indictment alleging Russian officers hacked Democratic officials’ emails https://t.co/K8jvaWGLHd pic.twitter.com/3QpwZc89GT

— Fox News (@FoxNews) 16 юли 2018 г.

Икономически и енергийни въпроси

По време на преговорите на четири очи стана ясно, че двамата лидери са се договорили за създаването на работна група с участието на водещи бизнесмени за развитие на икономическото сътрудничество.

„За да съдействаме за развитието на взаимната търговия и инвестициите, ние с президента Тръмп се договорихме за създаването на група на високо равнище, която да обедини капитаните на руския и американски бизнес. Предприемачите по-добре знаят, как да създават взаимноизгодно сътрудничество. Нека помислят, какво могат да направят и да дадат своите предложения за това“, заяви Путин.

Руският президент смята, че Руся и САЩ могат да работят конструктивно за урегулирането на световните енергийни пазари. „Смятам, че ние като най-големи държави производителки на петрол и газ, а САЩ са именно такава страна, бихме могли да работим конструктивно за регулирането на международните пазари, защото ние нямаме интерес от спада на цените под определено ниво, защото от това ще пострадат нашите производители, включително и производителите на шистов петрол и газ в САЩ, посочи още Путин, цитиран от БГНЕС.

Руският лидер счита, че Москва и Вашингтон също така нямат интерес и от прекалено високи цени. „Ние имаме за какво да си поговорим в тази област, имаме поле за сътрудничество“, уверен е Путин.

Русия е готова да запази транзита на природен газ през Украйна, ако бъдат решение съществуващите проблеми. „Що се отнася до „Северен поток 2“, Тръмп изрази своето безпокойство във връзка с възможното прекратяване на транзита през Украйна. Уверих американския президент, че Русия е готова да запази този транзит“, посочи Путин.

„Нещо повече, ние сме готови да удължим транзитния договор, който изтича през следващата година, в случай че бъдат разрешени споровете между стопанските субекти в Стокхолмския арбитражен съд“, уточни стопанинът на Кремъл.

Атмосферата на преговорите

„Преговорите с президента на САЩ Доналд Тръмп преминаха в откровена и делова атмосфера. Смятам ги за много успешни и полезни“, каза руският държавен глава.

Дипломацията и сътрудничеството са за предпочитане пред конфликта и враждебността. Диалогът между Русия и САЩ отговаря на интересите на света, категоричен бе и Тръмп.

Преговорите преминаха по най-хубавия начин, отбеляза от своя страна пред репортери руският външен министър Сергей Лавров. Отговаряйки на въпрос как са преминали преговорите, ръководителят на руската дипломация заяви „сега ще ви разкажат“. Когато журналистите продължиха да настояват да получат отговор, Лавров каза, както и няколко години назад на минските преговори - „по най-хубавия начин“.

#TrumpPutinSummit They stood together at the podium and Trump admitts "We ran a great campaign" We know you two did run a great campaign. Russia won. pic.twitter.com/ifHid0Cno0

— scott mcdonald (@Scottymac1111) 16 юли 2018 г.

Срещата по същество

Двамата държавни глави продължиха преговорите в разширен състав този следобед. Към тях се присъединиха и делегациите на двете страни. Срещата се състои във формата работна закуска, като на нея не бе предвидено да присъстват представители на медиите.

От руска страна в разговорите участваха министърът на външните работи Сергей Лавров, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и съветникът на държавния глава Юрий Ушаков. От американска страна в разговорите се включи държавният секретар Майк Помпео.

Домакините предоставиха за тази част от срещата така наречената "Огледална зала" в президентския дворец в Хелзинки. В нея по принцип се дават тържествени обеди, а също така се провеждат церемониите по смяната на правителствата.

Първоначално това е била тронната зала на руските императори, където са се състояли баловете в епохата, когато Финландия е била автономно руско княжество (от 1809 до 1917 г.).

Протестите

Срещата на върха бе белязана от няколко протестни действия във финландската столица. Недоволствата бяха концентрирани основно в центъра на града. По данни на властите в днешния ден са се провели 13 протестни акции на различни организации.

Тръмп похвали Русия на съвместен брифинг с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави руския си колега Владимир Путин за успешното Световно първенство по футбол, преди да продължи ...

Последни новини

 • Малките аптеки у нас са готови за протест заради решение на НЗОК

  Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента НЗОК плаща на аптеките, е за да насочи пациентите към точно определени вериги. С това предложение се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в интерес на пациентите. Зад тази тез...

 • Чуждестранните военни от НАТО ще получават карти за временно пребиваване в България

  МВР временно ще издава карти за пребиваване на служителите в структурата на НАТО. Това решиха депутатите с приемането на текстове на второ четене от Закона за преминаване през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. Основната част от измененият...

 • Най-неподходящите коледни подаръци

  След като ти споделихме кои са най-често подаряваните коледни подаръци, сега ще ти разкрием кои са най-неподходящите такива.  Ако си от мъжки пол и имаш позната, приятелка, съпруга, сестра или каквато и да е връзка с индивид от женски пол, те съветваме да не ѝ подаряваш нищо от следните н...

 • Министерство на отбраната дава 12 млн. лева за криптографи

  Криптографи за 12 млн. лева с ДДС ще купува Министерството на отбраната. Доставчикът на IP криптографски средства за защита на националната класифицирана информация до ниво „Поверително“ се възлага на фирма „Технологика“ ЕАД. Нейна задача ще е също да проведе курсов...

 • МВФ одобри заем от 3,9 млрд. долара за Украйна

  Международният валутен фонд одобри кредит за Украйна в размер на 3, 9 млрд. долара. От тях 1,4 млрд. долара ще бъдат преведени веднага. Очаква се първият транш да бъде изплатен на 25 декември. Следващите 2 транша са предвидени за май и ноември следващата година. Световната банка обяви гаранции в р...

 • Блясък. Повече блясък. Коледа!

  Обратното броене до Коледа започна и независимо дали сме от най-върлите фенове на празника или пък цялата еуфория и приготовления около него ни идват в повече, няма как да пренебрегнем това. Дните стават все по-кратки, нощите все по-дълги, а познатите коледни мелодии, които звучат навсякъде, ни връщ...

 • 5 вкусни идеи за коледни подаръци

  Коледа е много повече от подаръци под елхата – тя е уют, топлина, споделеност и грижа за най-близките. А какво по-ценно от това да подарим на любимите си хора истинска храна? И понеже вярваме, че най-хубавите подаръци всъщност са и най-вкусните, особено ако са споделени, днес ще ви дадем 5 иде...

 • Бивш екоминистър: Реалният собственик на "Юлен" няма отношение към развитието на Банско

  Нямам представа кой е собственикът на “Юлен”. Държавата не защитава интереса си и не успяваме да развиваме добра стратегия за зимния туризъм. Това стана ясно от думите на Юлиан Попов, бивш министър на екологията в служебното правителство на Марин Райков, в ефира на bTV. Аз тълкувам появ...

 • "Спортист на годината" в Асеновград - отново Васил Господинов, кметът с награда за "Заклет фен на спорта"

  Четирикратен носител на титлата "Спортист на годината за Асеновград" стана щангистът Васил Господинов, чийто личен треньор е Лъчезар Кишкилов. Той си заслужи наградата с множество постижения през 2018 г. Господинов достигна осмата позиция на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже в Ашха...

 • Рекордно недоверие към САЩ от страна на японците

  Броят на японците, които се доверяват на американската политика, спадна до най-ниското си ниво. Това показват данните от допитване до общественото мнение, проведено по телефона от най-големия японски вестник "Йомиури" и американската социологическа агенция Gallup, предаде БГНЕС. Едва 30% от анкетир...

 • Това, че хъбът ще осигури либерализацията, е точно конят пред каруцата

  За да имаш хъб, ти трябва да имаш либерализиран пазар. Това стана ясно от думите на бившия екоминистър Юлиан Попов в ефира на bTV, който коментира енергийни теми в предаването "Тази сутрин". По думите му тези 77 млн. (глобата, която Българският енергиен холдинг трябва да плати на Европейската комис...

 • Синдикалист обвини наследника на Валери Симеонов за липсата на повече пари за нощния труд

  Да, това е една тема, която се работи много отдавна – от средата на тази година. Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по темата "нощен труд" за 25 стотинки на час. Манолов беше категоричен – предлагаме добавката за нощен труд да се определя като процент – от м...

 • САЩ се готви да продаде ракети "Пейтриът" на Турция

  Американската администрация е взела решение да продаде на Турция ракетни комплекси „Пейтриът“ на обща стойност 3,5 милиарда долара. Това съобщи Управлението на министерството на отбраната на САЩ за отбранително сътрудничество и сигурност DSCA (Defense Security Cooperation Agency), предад...

 • Пловдивският кмет: Няма да разфасоваме прасета пред елхата (ВИДЕО)

  Първоначално помислих, че това е фейкнюз, заяви пловдивският общински съветник на БСП Иван Петков. Това е неприемливо – виждам един евтин пиар на кмета да си скрие инфраструктурните провали за „Европейска столица на културата 2019”, добави той. Петков коментира новината, съобщена ...

 • Facebook и Google с глоба за политическа агитация

  Американските технологични гиганти Facebook и Google са се съгласили да платят общо 455 хиляди долара за урегулиране на претенциите на щата Вашингтон, засягащи събирането на информация за политическа агитация в интернет. Това се казва в изявление на главния прокурор на щата Боб Фъргюсън, предаде БГН...

 • Депутатите закриват ведомството на Лиляна Павлова

  В четвъртък (20 декември) Народното събрание ще закрие Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, оглавявано от Лиляна Павлова. Това става ясно от проектопрограмата на парламента за тази седмица. В нея като точка са включени структурните промени на Министерски съве...

 • Тръмп предлага помощ на Тачи за отношенията със Сърбия и го предупреждава

  САЩ са готови да помогнат на косовския президент Хашим Тачи да постигне споразумение, което да зачита интересите на Косово и Сърбия. Това се казва в писмо на американския президент Доналд Тръмп до неговия косовски колега, предаде БГНЕС. В писмото стопанинът на Белия дом изразява удовлетворение от р...

 • Годишен хороскоп за 2019 г. - Риби

  Още в началото на Новата година рискувате да се преуморите заради преследването на служебни задачи. Бъдете внимателни с финансовите начинания, тъй като рискувате в края на месеца да останете без пари. Емоциите ви през януари ще са в излишък, но тук човекът до вас ще ви помогне със своята подкрепа. Н...

 • От догодина - митничари ще стават и разузнавачи

  От 7 януари догодина Агенция "Митници" престава да съществува в сегашния си вид и от следващия ден вече трябва да заработи като нова структура. Това е описано в предложение на финансовия министър Владислав Горанов, за което се разбра в новините още след първото десетдневие на месеца. Декларираната ...

 • Оправданието на жената на Чоков за домашния арест - чакал да му опаковат храна

  Не мисля, че е маловажно човек да иде на зъболекар. Да, отишъл е на зъболекар – доколкото знам докъм 18:30 часа, и пътьом е преминал през прословутия ресторант – не за да празнува, а за да си вземе нещо за храна. Това заяви жената на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков – Цветели...