Путин към Тръмп: Русия не се е намесвала в американските избори

6956
Путин към Тръмп: Русия не се е намесвала в американските избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност. Това заяви по време на пресконференция в Хелзинки руският президент Владимир Путин след срещата с американския си колега Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

От своя страна Тръмп отбеляза, че отношенията между Русия и САЩ никога не са били толкова лоши, както сега, но ситуацията радикално ще се промени след тази историческа среща.

Изненадващо или не обаче, Тръмп произведе скандал - той не отговори директно дали вярва на всички американски разузнавателни служби, че Русия има намеса в президентските избори или на руския президент. "Не виждам защо трябва да е Русия", каза той. Американският държавен глава подчерта и, че вината за лошите отношение с Русия била на САЩ и сега "САЩ ще тръгнат напред заедно с Русия. Имаме шанса да направим големи неща". А Путин обяви, че е искал Тръмп да спечели, защото обещал да подобри отношенията на САЩ с Русия. Руският президент, разбира се, отрече да държи Тръмп с компромат(и). И добави, че американският специален прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в американските президентски избори от 2016 година, може да поиска екстрадиция на обвинените 12 руски граждани за участие в процеса на намеса. Ако това обаче станело, руските власти щели да разпитат обвинените.

Показателно е и, че Путин и Тръмп посочиха, че са на различни позиции за Крим, но руският президент подчерта, че за него въпросът е приключен, на което американският му колега не опонира.

Темата "Сирия"

Русия и САЩ трябва да поемат лидерската позиция за установяване на мира в Сирия и хуманитарното сътрудничество в тази страна, посочи още стопанинът на Кремъл пред журналисти.

Стана ясно, че Путин е предал на Тръмп записка с предложения за неразпространение на ядреното оръжие. „Като най-големи ядрени държави, ние носим особена отговорност за международната сигурност. Смятам за важно – и ние говорихме за това – да започнем диалог по проблема на стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията за масово унищожение“, отбеляза още Путин, цитиран от ТАСС.

Русия е помогнала на САЩ в борбата и разгрома на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия, отбеляза още Тръмп. „Когато видите какъв напредък сме постигнали при разгрома на ИД, откровено казано, Русия ни помогна за това в някои отношения“, каза още американският президент.

Тръмп отбеляза, че руските и американските военни много добре се разбират особено когато става дума за координирането на действията в Сирия. „Нашите въоръжени сили се разбират. Вероятно те се разбират по-добре, отколкото нашите политически лидери в течение на дълги години. Те координират своите действия в Сирия и на други места“, посочи Тръмп.

Споразумението с Иран

По време на преговорите Путин изрази загрижеността на Москва по повод излизането на Вашингтон от иранската ядрена сделка.

„Говорихме директно за нашата загриженост относно излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за разрешаване на иранския ядрен проблем“, заяви Путин. „Американската страна знае нашата позиция, тя остава неизменна“, напомни президентът на Русия.

„Благодарение на ядрената сделка Иран стана най-проверяваната страна на света под контрола на МААЕ (Международната агенция за атомната енергия). Това осигурява чисто мирният характер на иранската ядрена програма и способства укрепването на режима на неразпространение“, подчерта още руският лидер.

Ситуацията на Корейския полуостров

Путин оцени високо приноса на САЩ за урегулиране на проблемите на Корейския полуостров. „Хубаво, че проблемите на Корейския полуостров започнаха постепенно да се разрешават“, каза Путин.

До голяма степен това стана възможно благодарение на това, че лично президентът Тръмп се зае с тази задача, започвайки диалог в духа на сътрудничеството, а не на конфронтацията“, добави още руският държавен глава.

Икономически и енергийни въпроси

По време на преговорите на четири очи стана ясно, че двамата лидери са се договорили за създаването на работна група с участието на водещи бизнесмени за развитие на икономическото сътрудничество.

„За да съдействаме за развитието на взаимната търговия и инвестициите, ние с президента Тръмп се договорихме за създаването на група на високо равнище, която да обедини капитаните на руския и американски бизнес. Предприемачите по-добре знаят, как да създават взаимноизгодно сътрудничество. Нека помислят, какво могат да направят и да дадат своите предложения за това“, заяви Путин.

Тръмп похвали Русия на съвместен брифинг с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави руския си колега Владимир Путин за успешното Световно първенство по футбол, преди да продължи ...

Руският президент смята, че Руся и САЩ могат да работят конструктивно за урегулирането на световните енергийни пазари. „Смятам, че ние като най-големи държави производителки на петрол и газ, а САЩ са именно такава страна, бихме могли да работим конструктивно за регулирането на международните пазари, защото ние нямаме интерес от спада на цените под определено ниво, защото от това ще пострадат нашите производители, включително и производителите на шистов петрол и газ в САЩ, посочи още Путин, цитиран от БГНЕС.

Руският лидер счита, че Москва и Вашингтон също така нямат интерес и от прекалено високи цени. „Ние имаме за какво да си поговорим в тази област, имаме поле за сътрудничество“, уверен е Путин.

Русия е готова да запази транзита на природен газ през Украйна, ако бъдат решение съществуващите проблеми. „Що се отнася до „Северен поток 2“, Тръмп изрази своето безпокойство във връзка с възможното прекратяване на транзита през Украйна. Уверих американския президент, че Русия е готова да запази този транзит“, посочи Путин.

„Нещо повече, ние сме готови да удължим транзитния договор, който изтича през следващата година, в случай че бъдат разрешени споровете между стопанските субекти в Стокхолмския арбитражен съд“, уточни стопанинът на Кремъл.

Атмосферата на преговорите

„Преговорите с президента на САЩ Доналд Тръмп преминаха в откровена и делова атмосфера. Смятам ги за много успешни и полезни“, каза руският държавен глава.

Протести бележат срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки

Няколко протестни действия се провеждат във финландската столица в навечерието на срещата на Владимир Путин и Доналд Тръмп. Протестите ...

Дипломацията и сътрудничеството са за предпочитане пред конфликта и враждебността. Диалогът между Русия и САЩ отговаря на интересите на света, категоричен бе и Тръмп.

Преговорите преминаха по най-хубавия начин, отбеляза от своя страна пред репортери руският външен министър Сергей Лавров. Отговаряйки на въпрос как са преминали преговорите, ръководителят на руската дипломация заяви „сега ще ви разкажат“. Когато журналистите продължиха да настояват да получат отговор, Лавров каза, както и няколко години назад на минските преговори - „по най-хубавия начин“.

Срещата по същество

Двамата държавни глави продължиха преговорите в разширен състав този следобед. Към тях се присъединиха и делегациите на двете страни. Срещата се състои във формата работна закуска, като на нея не бе предвидено да присъстват представители на медиите.

Срещата Путин-Тръмп в Хелзинки – един спектакъл без съдържание

Някои американци ще изпитват сериозна тревога, когато президентът Доналд Тръмп се срещне с президента Владимир Путин на 16 юли: какво щ...

От руска страна в разговорите участваха министърът на външните работи Сергей Лавров, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и съветникът на държавния глава Юрий Ушаков. От американска страна в разговорите се включи държавният секретар Майк Помпео.

Домакините предоставиха за тази част от срещата така наречената "Огледална зала" в президентския дворец в Хелзинки. В нея по принцип се дават тържествени обеди, а също така се провеждат церемониите по смяната на правителствата.

Първоначално това е била тронната зала на руските императори, където са се състояли баловете в епохата, когато Финландия е била автономно руско княжество (от 1809 до 1917 г.).

Протестите

Срещата на върха бе белязана от няколко протестни действия във финландската столица. Недоволствата бяха концентрирани основно в центъра на града. По данни на властите в днешния ден са се провели 13 протестни акции на различни организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com