Путин посрещна Ердоган в Москва (СНИМКА)

3713
Путин посрещна Ердоган в Москва (СНИМКА)
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин проведоха първата си среща лице в лице за 2019 г. на 23 януари.

"Уважаеми г-н президент, много се радвам да ви видя в Москва. Продължаваме практиката си на редовни срещи, консултации, обмен на мнения. Искам да отбележа, че това дава положителни резултати", каза Путин, поздравявайки Ердоган.

Путин счита новата ера в руско-турските отношения за лична заслуга на Ердоган

Руският президент Владимир Путин нарече "лична заслуга" на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган подобряването на отношенията между двете ...

Той отбеляза, че за 10 месеца през 2018 г. руско-турският стокообмен се е увеличил повече от предходната година, пише Хюриет Дейли Нюз.

Руският президент обърна внимание и на това, че ръстът на руските туристи - който се е увеличил с 30% миналата година, достигайки рекордната цифра от 6 милиона души - показва как гражданите на техните страни "възприемат промяната в характера и качеството на руско-турските отношения".

„Господин президент, скъпи приятелю, това до голяма степен е ваша заслуга и ваше лично постижение, защото му посветихте много от времето си“, каза той, цитиран от БГНЕС.

От своя страна Ердоган подчерта, че развитието на туризма помага на турския и руския народ да се социализира. "Нашите търговски отношения също са във възход... поставихме голяма цел между нас - да достигнем обем на търговията на стойност 100 млрд. долара", каза Ердоган.

Държавата на разузнаването ли е съвременна Турция?

Вестник „Джумхуриет” публикува актуален матирал под горното заглавие, подписан от Алиджан Улудаг. В него се цитират мнения ...

Относно двустранните проекти Путин заяви, че те "се придвижват, всичко върви по план". "И разбира се, ние активно си сътрудничим по въпросите на регионалната сигурност в Сирия," каза Путин.

Президентът изрази съболезнования на Ердоган за смъртта на 16-те турски граждани, убити в пожара на плавателните съдове-близнаци в Керченския проток в понеделник. В замяна Ердоган изрази съболезнования за починалите руски граждани в инцидента.

Корабите, на които имаше общо 31 моряци - включително 16 турски граждани - по време на инцидента са плавали под танзанийския флаг. Керченският проток свързва Черно море с Азовско.

Путин каза, че инцидентът е станал в неутрални води, докато един от корабите прехвърлял товара си от втечнен газ на другия.

"Нашите служби реагираха бързо - направиха всичко, за да спасят хората. Но въпреки това инцидентът е голяма трагедия за семействата на жертвите. Моля, приемете нашите съболезнования", каза той.

165-годишен турчин бе регистриран в избирателната листа за първи път

Опозиционни политически партии в Турция съобщават измами, след като хиляди необичайни гласоподаватели са се появили в избирателните спи...

Президентът на Руската федерация похвали развитието на руско-турското сътрудничество през 2018 г. и заяви, че стокообменът между двете страни показва перспектива за растеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа