Пъпки по лицето - ако ги стискате, можете да си навлечете неприятности

16704
Пъпки по лицето - ако ги стискате, можете да си навлечете неприятности
Снимка: iStock/Guliver

Стискането на пъпки по лицето е подобно на екстремна хазартна игра, позната в определени кръгове като "руска рулетка". С други думи, това е потенциално опасен ритуал с непредсказуем резултат, дори ако се спазват всички принципи на асептиката. Това се дължи главно на особеностите на структурата и функционирането на тъканите в областта на лицето. Защо не трябва да правим това?

Причина №1: Сложната вътрешна структура на "пъпката"

Пъпка (правилно наречена пустула) е възпалена и много уголемена мастна жлеза, запушена до самия връх с гной. Последният се образува в резултат на това, че бактериите "изяждат" подхранващия себум. Самата мастна жлеза представлява дълга (понякога до няколко сантиметра) тръба, навита на топка и разположена в дебелината на дермата.

Ето защо, опитвайки се да изцедим гнойта и дори да видим, че излиза от пъпката, не можем да бъдем напълно сигурни, че част от тази гной не е отишла в обратна посока, пробивайки стената на мастната жлеза, която е изтънена от възпалението. На мястото на една пъпка могат да се появят други и в бъдеще е напълно възможно образуването на конглобатно (дренажно) акне.

9 промени в тялото, които говорят за здравето ви

Някои здравословни проблеми са толкова подвеждащи, че дори не ги забелязваме и не ги проверяваме. Колкото по-рано се установят признаци...

Причина 2: Особености на процеса на кръвоснабдяване на областта на лицето

Основният източник на артериално кръвоснабдяване на областта на лицето е външната сънна артерия и нейните клонове. Пътят от сънната артерия до малките капиляри на повърхността на кожата е много кратък. Освен това във васкулатурата има голям брой анастомози, тоест има множество преходи между големите главни съдове и малките повърхностни.

Такава структура е много прост път за разпространение на инфекцията през вените на лицето в системата на вътречерепните синуси, а това вече са структури на територията на твърдата мозъчна обвивка. Ако там попадне инфекция, неизбежно се развива сепсис, заболяване, което засяга кръвта.

Причина 3: Нестандартна структура на кръвоносните съдове в лицето

Обменната част на кръвоносната система е представена от капиляри с много тънка стена и голяма площ на напречното сечение. Изстисквайки пъпка, ние механично увреждаме капилярите, в резултат на което може да има леко, но все пак кървене в тъканите и се появяват застояли петна.

Как работят лепенките за пъпки и има ли смисъл от тях?

Акнето е болестно състояние на кожата, проява на себорея, появяващо се по време на пубертета (и затова още наричано „младежки п...

Причина №4: Характеристики на регенерацията на кожата

В процеса на изцеждане на пъпка почти винаги има нарушение на целостта на дермата - дълбокия слой на кожата, в който се намира източникът на проблема. След травма на дермата неизбежно се образуват белези в процеса на последващо заздравяване.

Причина №5: Разнообразие от микрофлора на повърхността на кожата

Когато изцеждаме пъпка, ние винаги нарушаваме целостта на повърхността на кожата, тоест извършваме инвазивна намеса. Инвазията трябва да се извършва само при стерилни условия, в противен случай коварните микроорганизми от повърхността на лицето и ръцете ни могат да попаднат вътре в раната. И колкото и да се опитваме да извършим цялостна предварителна дезинфекция, не можем да постигнем хирургична чистота. Затова всъщност добавяме нова порция бактерии и гъбички към вече наличната в самата пъпка инфекция.

Ако излезе пъпка в най-неподходящия момент, не бива да се излагате на сериозен риск и да унищожавате „злодея“. Красотата изисква жертви, но не такива. Използвайте подходящи продукти за акне, за да коригирате съществуващите проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com