Първа конкретна мярка на Китай срещу Тайван, Русия подкрепя дори военни действия

5433
Първа конкретна мярка на Китай срещу Тайван, Русия подкрепя дори военни действия
Снимка: Getty Images/Guliver

От днес, 3 август, Китай преустановява вноса на цитрусови плодове и някои видове замразена риба от Тайван, се казва в съобщение на Генералната митническа администрация на КНР (Китайската народна република). Това решение на практика беше взето заради визитата на председателя на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси в Тайван.

"Беше взето решение да се преустанови вносът на цитрусови плодове, охладен и замразена сафрид от Тайван в континенталната част на страната, считано от 3 август 2022 г.", се казва в съобщението, предаде БГНЕС

Вашингтон: Не целим криза в отношенията с Пекин

Съединените щати очакват Китай да продължи дългосрочния си отговор на посещението в Тайван на председателя на Камарата на представители...

Официално се отбелязва, че това решение е взето поради многократното откриване на карантинни вредители в тези продукти, както и на COVID-19.

Междувременно китайското външно министерство призова спешно посланика на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс, за да протестира срещу пътуването на Нанси Пелоси до Тайван. Китайският заместник-министър на външните работи Си Фън заяви, че посещението на Пелоси е "порочно" и предупреди за сериозни последици. Той предупреди, че Китай няма да остане безучастен.

Китай беше подкрепен от считаните за свои най-близки съюзници - Русия и Северна Корея. Русия предупреди, че пътуването на Пелоси до Тайван е "явна провокация" и рискува да предизвика регионален конфликт. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "всичко, свързано с тази обиколка и евентуалното посещение в Тайван, е чисто провокативно". А след това външното министерство на Москва заяви, че Китай има право да "предприеме мерки за защита на своя суверенитет".

Северна Корея пък определи пътуването на Пелоси като "нагла намеса" във вътрешните работи на Китай. Говорител на севернокорейското външно министерство заяви, че Пхенян "напълно ще подкрепи" позицията на Пекин, обвинявайки Вашингтон за повишаване на напрежението в региона.

Китай на нокти заради Пелоси: Който си играе с огъня, ще загине в него

Китай заклейми историческото посещение в Тайван на председателя на парламента на САЩ Нанси Пелоси като "изключително опасно". Пекин об...

"Дръзката намеса на САЩ във вътрешните работи на други държави и умишлените им политически и военни провокации действително са основната причина за накърняването на мира и сигурността в региона. Тайван е неразделна част от Китай и въпросите, свързани с Тайван се отнасят до вътрешните работи на Китай. Ние категорично осъждаме намесата на всяка външна сила в тайванския въпрос и напълно подкрепяме справедливата позиция на китайското правителство за решителна защита на суверенитета на страната и териториалната цялост", заяви говорителят в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция.

Китай е дългогодишен съюзник и икономически благодетел на Северна Корея, като отношенията им укрепнаха по време на Корейската война, когато Мао Цзедун изпрати милиони "доброволци", за да се борят със силите на ООН, ръководени от САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com