Първата паневропейска партия се учредява на конгрес в София

2999
Първата паневропейска партия се учредява на конгрес в София
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Представители на 20 организации на Европейска партия "Волт" от различни страни заседават в София на учредителен конгрес, който се провежда днес и утре в Университета за архитектура, строителство и геодезия. „Това е историческо събитие за цяла Европа, тъй като първата паневропейска партия ще се учреди всъщност в България“, коментира пред Actualno.com председателят на Волт България Настимир Ананиев. „Искаме да променим начина на правене на политика в Европа и тук са дошли европейците да го заявят, също да подкрепят София и България във връзка с местните избори“, каза още той и припомни, че "Волт България: като част от коалиция „Заедно за промяна“ иска да постигне максимални резултати на местните избори в България и в столицата с номер 58.

„Трябва да се промени начина на правене на политика, да има повече прозрачност, хората да знаят какво се случва и да водят достоен живот с европейско самочувствие“, категоричен е Ананиев. „Ние се водим европейци 12 години, но нямаме европейското самочувствие. С това присъствие тук на всички чужденци искаме да покажем на българите, че Европа мисли за тях и ще работи за тях, за да могат да живеят по-добре“, добави той.

Пред делегатите Настимир Ананиев изтъкна, че „цяла Европа е пред предизвикателство - в момента има политическа битка и в България, заради изборите, и на европейско ниво, но има и истински битки като войната, която се развива между Турция и Сирия, така че на нас ни е нужна една силна, обединена федерална Европа, която да бъде фактор в региона и да гарантира мир, просперитет за абсолютно всички“. Волт като първата общоевропейска партия трябва да участва много активно, категоричен е той. Волт са представени в Европейския парламент чрез евродепутата Деймиън Бьозелагер, който също е на конгреса в София, така че имат там лице, но според Ананиев трябва да бъдат още по-активни. "Волт" трябва да предложат ново споразумение за Европа – споразумението на "Волт за Европа“, заяви Ананиев и поясни – „защото Лисабонският договор е вече остарял е ако се случи Brexit, като се има предвид цялата динамика в последните 10 години се вижда, че имаме нужда от нов договор, защо не и от нова Конституция на ЕС“.

Настимир Ананиев, Дани Ван Сантен от "Волт": Борбата с корупцията трябва да отиде на ниво ЕС*

В навечерието на евроизборите, разговаряме с двама от представителите на най-младата политическа формация, която се състезава за влизан...

По отношение на България той посочи, че "Волт" са устремени към това българите да се чувстват европейци, да живеят добре и да бъдат с европейско самочувствие и европейско здравеопазване. На местно ниво, според Ананиев най-ключово значение има прозрачността. „Трябва да знаем как гласуват общинските съветници, трябва да знаем как се харчат парите, трябва да знаем какво прави инспекторатът… има много неща, които хората трябва да разберат по какъв начин се случват, за да си върнат доверието в политиката и в политиците“, посочи той.

Представителят на "Волт" в Европейския парламент Деймиън Бьозелагер коментира пред Actualno.com, че е много горд от постигнатото до момента и сподели, че има големи очаквания към новия борд на паневропейската пратия, който ще бъде избран утре в София. „Новият борд трябва да подреди вътрешно "Волт", също и външно да ни представи пред цяла Европа“, уточни Бьозелагер.

Запитан какви ще са първите му стъпки в Европейския парламент, той увери, че работи за това всички обещани политики да ги направи реалност, да могат да бъдат докоснати. „Фокусирам се върху това - да превърна нашите обещания в конкретни неща“, каза той и конкретизира: „В Конституционната комисия, в която съм работим за европейската реформа, която е така нужна като цяло; в Индустриалния комитет работим за микро и семейният бизнес, които са гръбнакът на икономиката и са много важни за нас; във Вътрешната комисия – да вземем общо решение за мигрантския въпрос и по какъв начин да се справим с тази криза“.

„Ние използваме цялата мрежа на "Волт" като една електропреносна мрежа на волтове да донесе тази енергия до Европейския парламент през мен и също така да върнем обратно информацията и да се върне до всеки един човек във "Волт" в Европа, в цялата ни мрежа“, увери евродепутатът на "Волт".

ВОЛТ пуска корени в българската и европейската политика

6 дръвчета - колкото са страните-основателки на ЕС, засадиха в столична градинка кандидати за евровота на Европейска партия ВОЛТ, чий...

Делегатите бяха специално поздравени от генералния секретар на Съюза на европейските федералисти Велко Иванов. По думите му конгресът на паневропейската партия в София е добър пример кат едно гражданско движение успя за малък срок да се организира – даде възможност на тези, които са разочаровани от ЕС да намерят отново своята посока и да бъдат представени в Европейския парламент. „В крайна сметка, за да успее европейският проект трябва да ангажираме гражданите и не трябва да го оставяме само на политиците. Това, което показва за момента Европейска партия "Волт", е че те работеха с гражданите – просто скъсиха разстоянието, говореха на техния език и може би затова успяха“, коментира пред Actualno.com той. „Те имат дълъг път да извървят и това е само началото, тепърва ще видим защото в крайна сметка европейската политика и европейските институции са нещо доста сложно, изискват се познания, за да научи човек как работи цялата машина, но аз вярвам, че ще успеят защото те са млади, образовани и компетентни и всъщност това е един свеж полъх за европейската демокрация“, каза още Иванов.

Запитан дали го изненадва избирането на София за домакин на конгреса на Европейска партия Волт, Велко Иванов заяви: „Всъщност и да, и не. От една страна България не е активен член на ЕС, ние не сме от най-активните в дебата за бъдещето на Европа, но пък местната национална структура се е представила много добре. Ние сме ги канили няколко пъти в кампанията за европейските избори и наистина те са близки като послания до позициите на европейските федералисти, така че в този смисъл не съм изненадан, защото познавам хората, които структурираха националната секция на партия "Волт България".

Иванов е категоричен, че всяко нещо, което ни приближава до Европа просто трябва да го приветстваме и ако може по някакъв начин да съдействаме. „Защото на 12-та година от членството ни ние все още говорим за „ние“ и „те“, така че действително е крайно време да се отърсим от европровинциализма“, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика