Пъстра палитра от събития за Деня на народните будители

3879
Пъстра палитра от събития за Деня на народните будители
Снимка: община Ивайловград

Първи ноември, Денят на народните будители, ще бъде отбелязан с редица тържествени събития в цялата страна. Столицата ще е център на най-големите прояви за празника, предаде БГНЕС.

В Деня на народните будители ще се проведе традиционната церемония по издигане на националния флаг пред президентската институция. В 10:00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След церемонията държавният глава ще проведе среща от 10:20 часа на „Дондуков“ 2 с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Връчват наградата "Будител на годината" в Банско

По случай Деня на народните будители (1 Ноември) Банско ще връчи традиционните си награди- Будител на годината. Призът се връчва на лич...

Българската академия на науките ще отбележи с тържествено събрание Деня на народните будители. Честването ще се проведе от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН и ще бъде открито от председателя на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева. Слово по случай Деня на народните будители ще произнесе проф. Румяна Дамянова от Института за литература на БАН. Доц. Крум Бъчваров от Националния археологически институт с музей ще представи резултатите от мащабно научно изследване на ДНК материал, даващ информация за живота в Югоизточна Европа и Анатолия през късната праистория.

По случай празника учени от деветте научни направления на Академията ще получат дипломи за най-цитирана статия през изминалата година.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поздрави участниците в националната ученическа конференция „Модел Народно събрание „Сесар Вайехо”. Откриването на двудневния форум ще бъде на 1 ноември в 10:00 часа в сградата на 157-ма гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“ в София. Целта на конференцията е чрез симулиране на дейността на Народното събрание учениците да се запознаят с работата на една от най-важните институции в България. В 11:00 часа председателят на Народното събрание ще присъства на официалната церемония по откриване на Образователно-спортен комплекс „Лозенец“. Партньор при реализацията на проекта са частна детска градина и училище “Свети Георги”.

Ттържественото отбелязване на Деня на народните будители в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще започне в 17:00 часа. Ще бъде открита изложбата "Пространства за будители", посветена на периодичния печат, издаван от народните читалища през периода 1888-2018 г. Експозицията е подготвена съвместно от експерти на Библиотеката и Съюза на народните читалища. Ще бъде обявен и първия носител на Почетната награда (грамота) за "Млад будител на 2018".

Концерт за Деня на народните будители в читалище “Братство 1869“

На 31 октомври от 18:00ч в Голямата зала на читалище „Братство 1869” - гр. Кюстендил ще се проведе празничен концерт, посве...

В 19:00 часа ще се състоят петите годишни награди „Будител на годината“ 2018. Тази година за първи път БНР е организатор на престижната кампания, която фокусира вниманието върху личности, направили през годината нещо стойностно и значимо, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство. Номинираните за отличието са избрани между 17 предложения на журналистическия екип на програма „Христо Ботев“ на БНР и над 120 предложения, дадени в писма на слушатели на радиото. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com