НА ЖИВОВойната в Украйна

Работодателите към Донев: Енергийни компенсации и догодина

850

Енергийните компенсации за бизнеса да се запазят и догодина поискаха работодателски организации от служебния премиер Гълъб Донев.

Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България. Това заяви министър-председателят на среща с представители на работодателските организации, в която участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев.

Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната. „Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци“, подчерта министър-председателят.

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия. „В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните“, каза Донев.

Премиерът добави, че кабинетът работи и по процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приоритет за служебното правителство е подготовката на законопроектите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. С тези действия България потвърждава пред европейските си партньори позицията си на стабилна държава с предвидимост в икономиката.

Представителите на работодателските организации отбелязаха добрата комуникация със служебния кабинет. Те приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията до края на годината. Те подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година.

Премиерът Донев отбеляза, че в работодателските организации правителството вижда реален коректив на своите действия и подчерта, че ще продължи открития диалог с тях.

Гълъб Донев заговори за допълнителни количества газ пред президента на Азербайджан

В рамките на официалното посещение в България на президента на Азербайджан Илхам Алиев, служебният премиер Гълъб Донев проведе работен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Тошко Йорданов за Кирил Петков:...
Министър Шишков: Строителният...
Иван Костов: От ключово значение...
Акциза за цигарите: Ново предложение...
Гълъб Донев: Правим всичко възможно...
Gemcorp писмено потвърдили,...
Николай Милков: България винаги...
Румен Радев: Газовата свързаност...
Десислава Атанасова: Готови...
ПП: Над 2 млрд. лв. са възложени...
Нинова хапе Донев за думи на Кутев,...
Президентът на Косово идва у нас...

Последни новини