Радан Кънев: Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет

2310
Радан Кънев: Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет", това заяви в интервю за bTV избраният за евродепутат Радан Кънев.

По думите му "това ще върне страната ни към най-мрачните времена на връзка между политиката и бизнеса. Става дума за директно узаконяване на феномена политически рекет. Всеки ден получаваме сигнали от бизнеса, че имат проблем, а днес искат да бъде установено официално – влиянието на едрия бизнес върху властовите структури", заяви Кънев.

Демократична България: Не е вярно, че няма нагласи за предсрочни парламентарни избори

"Това бяха първи избори, на които "Демократична България" се яви и резултатът е задоволителен, защото ни вкара в "А" политическа група ...

Той посочи, че в Европа не съществува американският модел на финансиране на партиите.

Според него това решение може да доведе до ликвидиране на опозицията, особено на извънпарламентарнта и новите политически сили.

"Това е една неприкрита коалиция между ДПС и ГЕРБ. Къде те са официално в коалиция – почти навсякъде в местната власт. Какви избори идват – местни. Вървим към официализиране на коалицията между ГЕРБ и ДПС, която символизира обръчите на олигарсите" допълни Кънев.

По думите му, Ахмед Доган като мажоритарен собственик на „ТЕЦ-Варна – може да финансира определена партия. „Ако Доган финансира ГЕРБ – ще получи по-лесно градоустройствени решения, съгласувания и разрешителни за новото си частно пристанище. Той вече получава много лесно всички тези съгласувания, той вече получава мълчаливото съгласие на местната власт. Моят извод е, че може вече бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ”, каза той.

Кънев посочи, че като евродепутат ще зададе въпрос към Европейската комисия по този казус. Той добави, че с ГЕРБ ще бъдат в едно политическо семейство в Европейския парламент –ЕНП.

Христо Иванов живее с 1500 лв. месечно и в наследствен апартамент

Христо Иванов живее с 1500 лв. на месец в наследствен апартамент, но жена му е адвокат с различни по размер хонорари. Това сподели лиде...

"Това не пречи да имаме различни възгледи за развитието на политиката в България и Европа. С всеки представител на СДС имаме доста повече общо, отколкото с тези на ГЕРБ", допълни още той.

Междувременно лидерът на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова коментира, че"правителството предложи субсидия от 1 лев с оглед на обществените очаквания още от референдума през 2016 година. Извън ДПС, която предложи 0 лева субсидия, никоя друга партия не е предложила нещо друго освен 1 лев на глас." 

Дариткова подчерта, че тепърва щяло да се разбира дали 1 лев на глас е достатъчна сума партиите да функционират, но това щяло да стане след приемане на промяната т.е. практиката ще го покаже. А на въпрос на Нова телевизия колко е минималната сума, за да функционира една партия, точен отговор нямаше.

"Защо БСП са изключително толерантни към финансиране на кампании от малоимотни лица, но се притесняват от прозрачно финансиране от юридически лица", попита Дариткова, след като стана на въпрос, че ГЕРБ подкрепя да има отворено финансиране т.е. дарения. На въпрос дали ще има списъци кой може да дарява и кой не, на база ясни критерии, отговорът беше, че ще се прецизират текстовете днес (20 юни) в Бюджетна комисия в парламента. Засега предложението е всяка партия да си има свои критерии кой може да ѝ дари, но щяло да има регистър, за да се вижда кой и какво дарява. Досега само дарение в рамките на минималната заплата може да не се обяснява – т.е. какъв е произходът на парите.

Каква ще е оценката на въздействието на този нов закон – според Дариткова по-голяма прозрачност във финансирането на партиите.

Отхвърлиха искане на БСП за отлагане на дебата за партийната субсидия

От парламентарната група на БСП поискаха отлагане на точката от дневния ред за намаляване на държавната субсидия. Депутатът от левицат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика