НА ЖИВОВойната в Украйна

Радев и Мицотакис дадоха за пример българо-гръцкото стратегическото партньорство

1226

Междусистемната газова връзка между Гърция и България, която се въвежда в експлоатация днес, осигурява не само реална енергийна диверсификация за страната ни, но и ще има съществен принос за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Югоизточна Европа.  С такава обща позиция излязоха президентът Румен Радев и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, които проведоха работна среща днес в София.

Стратегическото партньорство между България и Гърция е пример за нашия регион, се посочва в позицията на двамата лидери. 

Те обсъдиха перспективите за последващо укрепване на регионалната свързаност като най-ефективна мярка за разширяване на веригите на доставки и недопускане на дефицит на енергийни ресурси в региона.

Ускоряването на работата по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис и решението на България да увеличи размера на резервирания капацитет на 1 млрд. куб. метра газ годишно, както и интереса на страната ни да участва в приватизацията и управлението на пристанища в Гърция, също бяха сред акцентите на срещата.

Министър-председателят на Гърция е в България по повод официалната церемония по откриването на Интерконектора България - Гърция в НДК. 

Как протече откриването на междусистемната газова връзка - четете ТУК. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Гечев увери, че докато е министър,...
Съветникът на земеделския министър:...
Радостин Василев: Във всички...
Заместник-министърът на земеделието:...
ДБ: Посещението на руския митрополит...
Румен Радев: България работи...
Румен Радев в Албания: Очаквам...
Христо Алексиев: Изнасяме някои...
Слави Трифонов: Какво трябва...
Андрей Райчев: Розовата мечта...
"Продължаваме промяната" отговори...
Рашидов не е оптимист за кабинет...

Последни новини