НА ЖИВОВойната в Украйна

Радев на среща с Христиан Пендиков: Няма да търпим насилие срещу българи!

1155

Българската държава няма да търпи насилие над българите в Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права. Това заяви президентът Румен Радев на среща в президентската институция с Христиан Пендиков, който бе нападнат в Охрид, заради открито отстояваната си българска идентичност.

България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни. 

"Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани", подчерта държавният глава.

"Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната", посочи президентът. Румен Радев заяви, че България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност. Още: Кой всъщност е Християн Пендиков и защо влезе на фокус?

"Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнение на двустранния договор за добросъседство", посочи още държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Явор Гечев: Няма произведен хляб...
Руското посолство отхвърли обвиненията...
"Амнести": Всеки втори журналист...
Завръща ли се зимата и какво ще...
Проучване: 42% от българите вярват,...
Kaufland и Lidl въвеждат първите...
От 3 април земеделците могат да...
Омбудсманът иска КЗП да преразгледа...
Забавят се пощенските пратки...
Министър Шишков каза кога ще се...
Пенов: Не съм чул да падат бомби...
Ивелина Евстатиева е новият ръководител...

Последни новини