Район "Чужбина" отново скара депутатите

1115
Район "Чужбина" отново скара депутатите
Снимка: БГНЕС

Депутатите продължават споровете и гласуването по текстове от Изборния кодекс. Заседанието продължава вече повече от 12 часа.

По време на гласуването на промените в Изборния кодекс, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев поиска да се даде обяснение на предложените промени от Десислава Атанасова от ГЕРБ и група народни представители за тяхно предложение в законопроекта, защото той не разбираше дали с нейното предложение се заличава район "Чужбина".

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" заяви, че доверието на българските граждани не е загубено заради машините. "Твърдите, че е възможно да се манипулира изборния процес, без да знаете как работи той", заяви той.

Пореден протест срещу промените в Изборния кодекс (ВИДЕО и СНИМКИ)

Трети протест срещу промените в Изборния кодекс, които връщат гласуването с хартиени бюлетини, се провежда пред Народното събрание. Той...

Последва изказване на Асен Василев от ПП, който направи предложение в утрешното заседание да изслушат представители на ръководството на ЦИК, които да обяснят "грешките в изборните протоколи на множество секции".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се намеси в дискусията и посочи, че при гласуването с машини е имало разминаване при подадените и отчетените гласове.

Десислава Атанасова от ГЕРБ направи процедурно предложение и поиска да се върнат към гласуването на законопроекта за промени в Изборния кодекс и да прекратят дебата, обаче последва и предложение от лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дебатът да бъде продължен. В крайна сметка след гласуването депутатите прекратиха дебата и продължиха да гласуват текстове от законопроекта, предаде БГНЕС.

В крайна сметка ГЕРБ даде заявка за ново обсъждане на изборните промени, но след като бъдат променени през тази нощ. Целта била в експертна група - след като тъкмо партията на Бойко Борисов отказа да има такава - да се реши как да бъде изпълнено със съдържание обособяването на район "Чужбина". 

ГЕРБ обвиниха ПП в спекулация с текстове от изборното законодателство (ВИДЕО)

ГЕРБ обвиниха "Продължаваме промяната" в спекулация. Причината е гласуването на текстовете от изборното законодателство, с които се пре...

"Този въпрос може да се окаже по-сложен отколкото предполагаме", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ, като посочи, че, ако се прилага строго законът, трябва мандатите от чужбина да са пропорционални на гласуващите. Това би означавало, че депутатите, които "изпращат" гласуващите зад граница, ще са много повече от минималните по закон четири. Това пък би довело въпроса - от кои райони в страната да се "вземе" от мандатите.

"Посочете ни в коя друга страна от Европа има такъв район", попитаха от ДПС. В отговор Мирослав Иванов от ПП на свой ред попита: "А в коя държава 25% от населението живее в чужбина?" Дебатите продължават и към момента.

В крайна сметка депутатите запазиха район "Чужбина", но от ГЕРБ-СДС призоваха да не се бърза с методиката и определянето на мандатите там.

Преди това с 0 гласа "за", 186 "против" и 26 "въздържал се" на второ четене беше отхвърлена предложената от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) поправка в Изборния кодекс, която предвиждаше територията на страната да се разделя на 31 многомандатни изборни района, в това число три в област София-град и два в област Пловдив, а останалите да съвпадат с границите на областите. Така остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са 32, в това число и един извън страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика