Рама към РСМ: Приемете френското предложение, иначе ще стоите пред вратите на ЕС още 17 г.

10206
Рама към РСМ: Приемете френското предложение, иначе ще стоите пред вратите на ЕС още 17 г.
Снимка: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама призова Северна Македония да приеме т.нар. френско предложение на ЕС за вдигане на българското вето срещу Скопие и за начало на преговорите на РСМ за еврочленство.

„Казвам ви: Приемете го, защото друго предложение няма да има. Това е последното. Не ви трябва да стоите пред вратите на ЕС още 17 години. Вратите трябва да се отворят и по този начин ще може да се обсъждат всички въпроси посредством диалог между България и Северна Македония. Отворете тази врата. Отворете я сега”, заяви Рама в интервю за „Канал 5”, цитирано от БГНЕС.

Еди Рама: Братя македонци и албанци, приемете френското предложение

„Последното френско предложение, което е и окончателното, дава на Северна Македония възможност за безусловно присъединяване и про...

Албанският премиер отправя за пореден път подобен призив, тъй като и неговата страна е включена в споразумението - тя върви ръка за ръка със Северна Македония по пътя към евроинтеграцията. Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски веднъж вече отхвърли френското предложение - по време на срещата ЕС - Западни Балкани в Брюксел преди повече от седмица. Той постави няколко условия, за да може Скопие да приеме документа.

Според Еди Рама би било голяма грешка предложението да не се приеме, тъй като в противен случай РСМ ще бъде оставена на заден план и никой няма да има желание да се върне към нея. „Проследих цялата тежка работа, която беше свършена, особено в Мадрид, за да бъдат задоволени притесненията на македонската страна. Президентът Макрон заложи целия си авторитет за 48 часа - ден и нощ, и благодарение на добрите ми отношения с него, както и благодарение на Буяар Османи (б.а. - външният министър на РСМ), който беше невероятен в своето търпение, издръжливост и упоритост. Новото предложение е окончателно и аз силно вярвам, че моментът е подходящ и е абсолютно правилно да приемете и отворите тази врата", обърна се Рама към Скопие.

Той потвърди, че Албания ще настоява да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС, ако Скопие отхвърли френското предложение.

Междувременно пред сградата на правителството в югозападната ни съседка се провеждат протести срещу предложението на френското председателство. Там се видяха плакати с надписи "Българи фашисти" и "Е**л съм ти майката, ЕС".

Еди Рама със светкавичен отговор към МВнР: Вдигнете ветото или ще се наложи да ме търпите

Албанският премиер Еди Рама отговори светкавично и язвително в Twitter на предупреждението, отправено днес от Министерството на външнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com