Разберете кое е най-ефикасното лекарство за мигрена

10376
Разберете кое е най-ефикасното лекарство за мигрена
Снимка: iStock

Мигрената не винаги се поддава на медикаментозно лечение, а силните болкоуспокояващи причиняват сериозни странични ефекти при много пациенти. Ето защо за лечение на хронично главоболие се използват и техниката на медицинска хипноза, и когнитивно-поведенческа психотерапия, и инжекции с ботокс и други методи.

Фототерапията за мигрена все още не е използвана, въпреки че като цяло терапевтичните свойства на светлината отдавна са добре известни на лекарите. Редица клинични проучвания показват, че насоченото светлинно излъчване с определена дължина на вълната може да ускори зарастването на рани, да намали болката в случай на дисфункция на лицевите стави и т.н.

След като избраха 60 доброволци, изследователите ги разделиха на случаен принцип на две равни групи и дадоха на всеки от тях LED лента. Доброволците от експерименталната група получиха зелени излъчватели, останалите участници от контролната група получиха обикновени, даващи обичайната дневна светлина.

6 навика, за които не предполагате, че предизвикват главоболие

Всички участници бяха инструктирани в продължение на 10 седмици да прекарват по два часа дневно в стая, осветена изключително от устройство, предоставено им. И след този период бяха сравнени резултатите и на двете групи.

Разликата беше впечатляваща. Ежедневното излагане на доброволците на зелена светлина намалява както честотата на главоболието (60%), така и тяхната интензивност (от 8 до 3,2 по десетобалната скала) с почти две трети. В същото време при по-голямата част от участниците проявите на мигрена намаляват поне наполовина.

Благосъстоянието на участниците в експеримента, на които бяха дадени зелени светодиоди, се подобри толкова забележимо, че почти всички от тях (с изключение на един доброволец) с радост се съгласиха да приемат крушките за лечение.

Тогава те решават да тестват терапевтичния ефект върху доброволци от контролната група. Те получиха няколко седмици почивка от флуоресцентни лампи и след това бяха помолени да проведат експеримента отново за същите 10 седмици, само че сега използвайки зелено осветление. Резултатът беше същият.

Напитката, която ще ви избави от главоболието за минути

Използването на нелекарствени терапии като облъчване със зелена светлина може да бъде от голяма полза за много пациенти, които или не искат да приемат лекарства, или не реагират на тях, пише Амол Патвардан, професор в катедрата по анестезиология и фармакология в Медицинския колеж. "Допълнително предимство на нашия подход е пълната липса на странични ефекти. Нещо повече, тази терапия изглежда дори подобрява съня и други мерки за качество на живот."

Всеки знае, че светодиодите са много евтини, така че този вариант на лечение си струва поне да се опита“, казва професорът. „Особено за тези, които живеят на места, където ресурсите са ограничени и хората трябва да помислят преди да харчат пари за лекарства.“

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com