Раздираната от бунтове Европа е уплашена от новата "ботсванска мутация" на COVID-19

3607
Раздираната от бунтове Европа е уплашена от новата "ботсванска мутация" на COVID-19
Снимка: Pixabay

От днес правителствата в цяла Европа бързат да засилят защитата си срещу евентуален нов скок на коронавируса, след като Южна Африка обяви, че е открила нов вариант на Covid-19, за който учените се опасяват, че може да провали усилията за преодоляване на пандемията.

През последните седмици континентът е обхванат от рязко увеличаване на броя на заболелите, както и от жестоки бунтове, като се бори с програми за подсилващи дози и драматични локдауни, за да спре вълната. Броят на смъртните случаи надхвърля 1,5 милиона и той отново се превръща в световен епицентър на нестихващата пандемия.

Сега учените се надпреварват да разберат влиянието на новия, силно мутирал вариант, за който се опасяват, че е по-заразен от Делта и който отново постави света на колене година след като вирусът се появи за първи път в Централен Китай.

"Това е най-значимият вариант, с който сме се сблъсквали досега, и в момента се провеждат спешни изследвания, за да научим повече за неговата трансмисивност, тежест и податливост на ваксини", заяви в изявление ръководителят на британската здравна агенция Джени Харис.

"Много мутации"

Учените и здравните служители във Великобритания и Южна Африка изразиха тревога, че новият вариант - чието кодово име се очаква да бъде обявено от СЗО днес и вероятно ще е вариант "Ню" - може да унищожи голяма част от трудно постигнатите успехи срещу вируса през лятото. СЗО заяви, че "следи отблизо" съобщената разновидност и се очаква да определи дали тя трябва да бъде определена като "предизвикваща интерес" или "тревожна".

Учените заявиха, че новият вариант B.1.1.529 има най-малко 10 мутации, които засилват резистентността му спрямо антитела, образувани по естествен път или ваксини, в сравнение с 2 на Делта и 3 на Бета.

"Притеснението е, че когато има толкова много мутации, това може да окаже влияние върху поведението на вируса", заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО по Covid-19, на виртуален брифинг за пресата.

Южноафриканският министър на здравеопазването Джо Фаала определи новия вариант като "голяма заплаха".

Според министъра на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид откритието дълбоко е обезпокоило британските учени, тъй като би могло да направи настоящите ваксини по-малко ефективни. В първия международен ход за защита от разпространението му Великобритания заяви, че ще забрани пътуванията до шест южноафрикански държави.

Новината за откриването на варианта стресна инвеститорите вчера следобед, като акциите в Токио се сринаха с 3%.

В Азия строгата политика на Китай за нулево разпространение на Ковид принуди Шанхай да отмени стотици полети и да затвори някои училища, след като бяха регистрирани три местни случая, съобщиха днес здравните власти. Китай натрупа голям опит в областта на "динамичния нулев Ковид", заяви Джан Венхун, ръководител на експертната работна група за превенция от коронавирус в Шанхай, на брифинг в четвъртък. И добави: "Така че нашата стратегия няма да се промени."

Какво знаем до момента за "Ботсванската мутация"?

В публикация на гръцкия професор Елиас Мосиалос в "Катимерини" се споменава новият вариант на коронавируса, така наречената "Ботсванска мутация", като се дават отговори на 10 ключови въпроса за това, което знаем досега за появата му, предизвикала безпокойство в научната общност.

Мосиалос изброява данните до момента, като подчертава, че е необходимо "непрекъснато епидемиологично наблюдение" и отбелязва, че трябва да се избягва паниката, докато не се получи повече информация.

Професорът заяви: "Разбира се, не е правилно да го наричаме ботсвански вариант, защото въпреки че съществуването му е установено в Ботсвана, вариантът може да е започнал в друга африканска държава. Още в началото на пандемията бях посочил, че ако не се извърши масова ваксинация на по-голямата част от населението на света, възможността за поява на нови варианти, особено в райони с нисък процент на ваксинация, ще бъде голяма. За съжаление в Африка само 6,5% от населението е напълно ваксинирано".

Първоначално има 4 случая в Ботсвана при ваксинирани хора. Това не означава, че няма повече случаи както при ваксинирани, така и при неваксинирани - просто тези са открити с геномно секвениране, а това не е процес, който може да се изпълнява лесно и от всяка лаборатория. В световен мащаб процентът на секвениране на положителни за COVID-19 проби е много малък, точно заради региони като Африка, където технологичните възможности са по-малко. Но Националната комисия за лечение на болестта в Ботсвана обяви: "Не е вярно написаното в международните медии, че 4-те случая се отнасят за пациенти с ХИВ." Само че предположенията за ХИВ не касаят конкретни установени официално сега случаи, а че е вероятно вирусът да е мутирал така точно заради разпространение сред ХИВ-позитивни - просто това не е засечено лабораторно навреме. ЕТО КАК коронавирусът мутира по такъв начин! Има и 59 случая в Южна Африка и 2 в Хонконг, единият на човек, върнал се от Южна Африка.

Заради нов вариант на коронавируса: Великобритания спря полетите до ЮАР и още 5 африкански държави

Обединеното кралство временно отменя полетите до Южна Африка, Ботсвана и четири други африкански държави от 12:00 часа по Гринуич на 26...

Защо здравните органи в Африка и други държави са обезпокоени?

В новия вариант съществуват едновременно 32 мутации в S-протеина, т.нар. шипов протеин. Тъй като вирусът е открит и при ваксинирани хора, има опасения, че ваксините може да не са ефективни срещу този вариант. Инфекции на доминиращия сега в световен мащанб Делта вариант обаче се срещат и при ваксинирани - това не е нещо ново. Важното е дали новият вариант ще доведе до значителен брой сериозни инфекции. Знаем, че ваксините са изключително ефективни при лечението на Делта и предотвратяването на сериозни инфекции при по-голямата част от ваксинираните. Въпреки това известен процент от ваксинираните се разболяват.

Здравните власти са обезпокоени обаче, защото се опасяват, че комбинацията от 32-те мутации може да направи новия вариант както по-опасен (повишена честота на тежки инфекции и повишена смъртност), така и по-заразен. Вече са познати няколко от 32-те мутации, защото са открити в предишни варианти. Но има и нови мутации, които съжителстват с вече известните. Новият вариант може да е намерил почва за разпространение в Южна Африка, защото Делта не е бил широко разпространен там. Същото се е случило и с други варианти за известно време в миналото, но те са изчезнали в конкуренция с Делта.

"Нуждаем се от постоянно епидемиологично наблюдение и според мен от забрана на полетите от някои африкански държави, докато не получим по-добра представа за развитието на ситуацията. Също така посочвам, че в много други случаи бяхме много притеснени, но в крайна сметка, с изключение на вариантите Алфа и Делта, не се сблъскахме с особени проблеми. Винаги, когато новият вариант е малко по-опасен, но по-малко заразен от Делта, тогава може да не е голям проблем", казва професор Мосиалос.

"И накрая, позволете ми да подчертая", заключава професорът, "че ролята на здравните органи и експертите по обществено здраве не е да създават паника. Тяхната роля се състои в навременното идентифициране на проблемите, безпристрастния им анализ с интердисциплинарен подход, но и в навременното предприемане на мерки, когато това е необходимо".

Български учен: Нов вариант на коронавируса, който пробива ваксини и естествен имунитет, може вече да е факт

"Тенденцията е ясна – напълно резистентният вариант чука на вратата. Съвсем спокойно може да се окаже, че става дума за SARS-CoV-...

Бунтът в Европа расте

Преди съобщението на учените от Южна Африка в четвъртък, страните в Европа вече ускориха кампаниите за повишаване на имунитета, наложиха по-строги ограничения и посочиха с пръст неваксинираните, тъй като случаите се умножиха до рекордни нива.

Властите в Нидерландия се подготвят за нови бунтове преди очакваното днес изявление на министър-председателя Марк Рюте за затягане на частичната забрана, тъй като страната е изправена пред критичен недостиг на болнични легла, а инфекциите достигат рекордни нива. Четири поредни дни в страната имаше размирици срещу локдауна, водени от хора, които Рюте определи като "идиоти". Най-тежките протести бяха в пристанищния град Ротердам, където полицията откри огън по бунтовниците и рани петима души.

През последните дни Германия, Чехия и Португалия, която е с едно от най-високите нива на ваксинация в света, обявиха нови мерки за спиране на вълната от зарази. В четвъртък германският канцлер Ангела Меркел отправи спешно предупреждение към бъдещото правителство, като заяви, че "всеки ден е важен", тъй като броят на смъртните случаи в страната надхвърли 100 000.

Европа засилва кампанията си за ваксиниране, за да се противопостави на нарастващия брой случаи преди настъпването на зимата.

Коронавирусът по света: Германия с най-много новозаразени в Европа, Великобритания с най-ниска смъртност от септември

142 550 353 са вече официално регистрираните случаи на коронавирус по света, показва статистиката на Worldometers. От тях 84,87 на ст...

В четвъртък Франция предостави възможност на всички възрастни да си поставят подсилващи ваксини, а Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години.

На други места обаче имаше повече положителни новини

Филипините заявиха днес, че следващата седмица ще посрещнат ваксинирани чуждестранни туристи от държави, определени като нискорискови.

Но последиците от пандемията накараха дори най-заклетите скептици на световната сцена да приемат някои антивирусни мерки. "Що се отнася до мен, не би трябвало да имаме карнавал през февруари", заяви бразилският президент Жаир Болсонаро в интервю в четвъртък, в рядко срещано намерение за социално дистанциране.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари