Разговорите към ЕС поевтиняват от 15 май

2631
Разговорите към ЕС поевтиняват от 15 май
Снимка: iStock/Guliver

От 15 май влиза в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС. В резултат на това, потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, ще плащат не повече от 19 цента на минута с ДДС и 6 цента за SMS съобщение с ДДС, съобщиха от Европейската комисия.

След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 г. тези нови тавани на цените за международни телефонни повиквания и съобщения в ЕС са част от промените на правилата за далекосъобщенията.

Международните разговори в ЕС няма да са по-скъпи от 19 евроцента на минута

Не повече от 19 евроцента на минута, независимо кой е оператор, ще струват международните разговори, водени в рамките на ЕС. Това е едн...

"Таваните на цените за повиквания в рамките на ЕС са конкретен пример за това как цифровият единен пазар въздейства върху ежедневието на хората. Всъщност изграждането му е породило 35 нови цифрови права и свободи. В общ план новите правила в областта на далекосъобщенията ще помогнат на ЕС да отговори на нарастващите потребности от свързаност на гражданите и ще стимулират неговата конкурентоспособност", коментира Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за единния цифров пазар.

"След премахването на таксите за роуминг през 2017 г. сега ЕС предприема мерки срещу прекомерно високите такси за трансгранични повиквания от родината. Благодарение на тези две действия европейските потребители вече са напълно защитени от шокови сметки за повикванията към който и да било европейски номер, независимо дали у дома или в чужбина. Това е едно от многото конкретни постижения на цифровия единен пазар", обяснява Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Новите правила целят да преодолеят значителните разминавания в цените, които съществуваха по-рано между държавите в ЕС. Обичайната цена на повикване в ЕС от стационарен или мобилен телефон беше средно три пъти по-висока от обичайната цена за национално повикване, а обичайната цена за изпращане на текстови съобщения в ЕС беше над два пъти по-висока от националната цена. В някои случаи обичайната цена за повикване в рамките на ЕС може да бъде до 10 пъти по-висока от обичайната цена за национални повиквания.

Според ново проучване на Евробарометър за международните разговори четирима от всеки десет анкетирани - 42% са се свързали с някого в друга държава от ЕС през изминалия месец. 26% пък са използвали стационарен телефон, мобилен телефон или SMS, за да се свържат с някого в друга държава от ЕС.

По-евтин роуминг от 1 юли

С над 20% намалява цената на разговорите в роуминг в рамките на ЕС от 1 юли. Максималните цени за изходящо повикване вече ще бъдат 0,19...

Далекосъобщителните оператори в ЕС ще трябва да уведомят потребителите за новите пределни цени. Правилата ще се прилагат във всички 28 държави членки, считано от 15 май, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Максималната цена е ограничена само за лично ползване, т.е. за частни клиенти. Бизнес клиентите са изключени от това регулиране на цените поради факта, че няколко доставчика имат специални оферти, които са особено привлекателни за бизнес клиенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат лесно работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com