Международни

Разклащане или срив: Какво се случва с руската икономика?

6557

Руската икономика се сви през второто тримесечие. Това бяха първите три пълни месеца на забавяне от началото на войната в Украйна. Сега икономистите са на противоположни мнения дали свиването ще продължи или ще устои на санкциите в дългосрочен план.

Руската икономика се сви с 4% на годишна база през второто тримесечие, като резултатите бяха по-добри от очакванията на анализаторите за спад от 5%. Руската централна банка прогнозира свиването да продължи и през идните тримесечия и да достигне най-големите си процентни стойности през първата половина на 2023 г., предава CNBC.

Москва се стреми да задвижи отново икономиката си в условията на санкции, които западните сили налагат на федерацията в отговор на войната. Ограниченията разклатиха търговията на страната и я изолираха от глобалната финансова система.

„Съществуват сигнали за стабилизиране в много сектори през последния месец-два, но не очакваме спадът да достигне най-високите си стойности до второто тримесечие на 2023 г. и предвиждаме стагнация след това“, казва Лиъм Пийч, старши икономист в Capital Economics.

Влиянието на санкциите веднага бе посрещнато от бързата реакция на Руската централна банка, която рязко вдигна лихвите. Мярката стабилизира вътрешния пазар и доведе до това рублата да се превърне в най-добре представящата се валута в света от началото на годината до момента.

Впоследствие фискалното стимулиране и значителните намаления на лихвените проценти също оказаха влияние, притъпявайки краткосрочното въздействие на санкциите. В края на миналия месец централната банка на Русия рязко намали основната си лихва със 150 базисни пункта, като последната падна до 8%. Това бе петото поредно намаляване, откакто бе взето решение за рязко вдигане от 9,5% на 20% в края на февруари.

„Икономическият спад можеше да бъде много по-сериозен, но централната банка предприе незабавни мерки, за да предотврати финансова криза. Също така, устойчивостта на руския енергиен сектор смекчи въздействието на западните санкции“, добавя Пийч.

Много икономисти обаче смятат, че върху икономиката на Русия са нанесени дълготрайни щети, тъй като оттеглянето на бизнеса постепенно потиска икономическата активност. То се съчетава и с невъзможността за достъп до западни технологии.

Междувременно санкциите засегнаха сериозно някои икономически сфери, като производство отбеляза спад от 4% на тримесечна база, а това в секторите, силно зависими от вноса, се сви с повече от 10%.

Потребителското търсене също отслабна. Продажбите на дребно отбелязаха спад от 11% на тримесечна база след инфлационния шок през март, потребителското доверие се срина, а паричната политика се затегна.

„Третото тримесечие вероятно ще поредното слабо тримесечие, макар и да не се очаква свиване като през второто. Спадовете в продажбите на дребно и производството намаляха, инфлацията се забави и паричната политика се разхлаби“, казва Пийч.

„Въпреки това, икономиката все още е изправена пред сериозни затруднения, включително ограничен достъп до западни технологии и задаваща се забрана за предоставяне на застрахователни услуги за корабите, пренасящи руски петрол, което според нас ще доведе до спад на производството с 10% през идната година“.

Икономистите от Capital Economics не очакват спадът на руския БВП да удари дъното си още около година.

Разклащане, а не срив

На 24 август се навършват шест месеца от първите наложени санкции на Русия. Понастоящем наложените върху страната санкции са над 11 000.

Въпреки, че повечето анализатори се фокусират върху дългосрочните влияния на ограниченията върху руската икономика, сривът, който бе предречен от мнозина не се случи.

„Въпреки натиска на санкциите и прогнозите, икономиката на Русия не се е сринала. Макар да е изправена пред свиване от 5-6% през тази година, не съществува опасност от колапс или вероятност да изпадне в икономическа или финансов криза“, казва Крис Уифър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва Macro-Advisory.

Икономиката „обаче е изправена пред 5 до 7 тримесечия на слаб едноцифрен спад и низ от предизвикателства“, с които, страната трябва да се справи, в противен случай предстои дългогодишна стагнация, добавя той и споделя, че руската икономика е разклатена, но не се е сринала.

Macro-Advisory изчислява, че руската държава акумулира над от 60% от БВП, докато малките и средните предприятия съставляват по-малко от 25%. Този дисбаланс ограничава растежа в спокойни времена, но също така защитава икономиката по време на криза, добавя той.

„Правителството, компаниите и хората са свикнали на икономически кризи (това е петата от 1991 г.) и структурите за подпомагане на работодателите в страната са добре развити“, казва Уифър.

Междувременно бизнес доверието, което отбеляза рязък спад през март и април, се върна към нормалните си стойности както в сферата на производството, така и в тази на услугите.

Уифър също не се съгласи с твърдението, че икономиката на Русия е поела дългия път към „забравата“ и твърди, че масовото оттегляне на западни компании от Русия няма да бъде толкова пагубно, колкото се предполага.

„Повечето от тези, които напускат, са или малки компании (като в сферата на търговията на дребно), или продават бизнеса си на местни купувачи. От 50 чужди компании само три са се оттеглили напълно“, казва той.

„Ние изчисляваме удара върху БВП на по-малко от 1%, тъй като оперативните активи ще останат в страната“.

Това контрастира на „катастрофалния“ удар, прогнозиран от Йейлския университет, предвиден в проучване от миналия месец. Авторите на изследването твърдят, че санкциите и оттеглянето на повече от 1000 компании от страната „осакатяват“ руската икономика.

Уифър обаче далеч не е сигурен в това. Съществува скептицизъм относно желанието на Русия, „да инвестира в икономическа локализация, особено като се има предвид колко малко е направено в области като технологии, инженерство и специализирани услуги през последните двадесет години“. Предишни кризи обаче са показали, че Русия се занимава с тези проблеми, ако не ѝ е оставен друг избор, добавя той.

Вносът на руски стоки в САЩ спадна до нивата от 2004 г.

Вносът на руски стоки в САЩ отбелязва рекорден 18-годишен спад, като основната причина за ниските стойности са наложените санкции от За...

Етикети:

Още от Международни

Туристическият модел на Бутан или защо щастието носи пари
Цената на петрола остава под 90 долара за барел в очакване на решението на ОПЕК+...
Еднопосочните полети от Москва до Дубай поскъпнаха в пъти след обявената мобилизация в Русия...
Геймърите се сбогуват с поредицата FIFA след 30 години
Все повече германски фирми се страхуват за съществуването си заради енергийната криза,...
Германия отлага спирането на две атомни централи

Последни новини

 • Бойко Борисов: Важно е България да държи евроатлантическия курс

  „Хаосът и рекетът, които се налагат върху българите, трябва да престанат”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас на предсрочните парламентарни избори. Според него в следващите месеци основна тема ще бъде войната в Украйна, но някои политици избяг...

 • "Дневникът е подправен": Проверяват защо се появи този надпис на няколко машини в изборния ден

  Съобщението "Дневникът е подправен" се е изписало на екраните на няколко машини в три избирателни секции в различни градове - Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Заради това с решение на ЦИК изборите там ще се проведат само с хартиени бюлетини. Случаите са предадени на прокуратурата, като в...

 • АНКЕТА: Гласувахте ли? Ще го направите ли до края на деня?

  Парламентарни избори. Предсрочни. Отново - за малко над година и половина за трети път правим едно и също. По-паметливите може да възразят, че това са четвърти избори, но тези от пролетта на 2021 година бяха редовни. НА ЖИВО: Студио Actualno: България избира. Парламентарни избори 2022 Извън пункт...

 • Кирил Петков: Ще направим коалиция с българския народ (ВИДЕО)

  "Днес изборът е много важен - избираме между връщаме обратно в годините на прехода и скъсвайки с този преход, отивайки към нова променена и можеща България. Вярвам, че всички българи ще направят избора България да продължи напред". Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков, след като гласува на предсроч...

 • Йотова: Гласувах за държавници, които знаят и могат

  "Важното условие днес е много български граждани да излязат и да гласуват, нека не оправдаем мрачните прогнози за ниска избирателна активност". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас в Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”....

 • "Галъп": 10,3% е избирателната активност към 11 часа

  Избирателната активност към 11 часа е 10,3 на сто. Това сочат данни на „Галъп”. Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с хартиени бюлетини. Към момента, поради проблем с машините, в 15 секции е преминато към хартиен вот. Изборният ден продължава до 20 ч...

 • Мустафа Карадайъ: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

  Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в основно училище "Пейо Яворов" в град Кърджали.  "България в момента има нужда от сигурност и стабилност. Трябва да възстановим нормалността, диалога и демокрацията. Трябва да осмислим значението на тези понятия, за да има стабилно управление", заяви Ка...

 • Румен Радев: Разговорът за общата ни история със Северна Македония е неизбежен

  България е основен износител на електроенергия в региона и имаме готовност да увеличим износа си за РСМ. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на македонски журналист, след като гласува в столицата. "Разбира се, това ще стане в съответствие с нормите на европейския енергиен паз...

 • Методът, който ще подобри съня ви

  Сънят е от съществено значение за доброто здраве. Нуждаем от сън, за да оцелеем - точно както имаме нужда от храна и вода. Тези факти правят разбираемо това, че прекарваме около една трета от живота си в сън. Много от биологични процеси протичат по време на сън. Докато спим мозъкът съхранява нова и...

 • Румен Радев: Изборите са право, но и отговорност

  "Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. А това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителс...

 • "Тренд": 6,2% избирателна активност към 10 часа

  Към 10.00 ч. сутринта избирателната активност на предсрочните парламентарни избори у нас е 6,2%, сочат данни на агенция „Тренд”. Това обяви социологът Евелина Славкова. Към настоящия момент избирателната активност не е висока, според нея. Социологът посочи, че на изборите през ноември к...

 • Колко пъти в седмицата трябва да тренирате, за да влезете във форма?

  Редовните тренировки могат да ви помогнат за много неща. Воденето на активен начин на живот има големи физически и психически ползи, тъй като повишава на сърдечната честота, а редовното трениране на тялото може да намали риска от много видове заболявания и да подобри здравословното ви състояние. Пр...

 • Гълъб Донев: Гласувах за хора, които да дават пример за възпитание и диалогичност

  Служебният премиер Гълъб Донев упражни своя вот заедно с майка си точно в 10,30 ч в столичното 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. "Гласувах за народни представители които разбират и ще решават истинските проблеми на хората. Те ще изразяват и защитават истинските интереси на хората. Гласув...

 • Без сериозни нарушения на изборите към този момент

  "Няма сериозни нарушения. Нямаме данни за сериозни престъпления до момента“, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като гласува, цитиран от бТВ. "Изпълних дълга си като гражданин. Призовавам всички граждани да гласуват. Всеки, който иска България да се промени трябва да г...

 • Никога не крийте парите си на тези 9 места

  Крадците стават все по-изобретателни и ако искате да скриете парите си от тях, никога не ги съхранявайте на тези 9 места у дома. 1. Книги Вероятно мислите, че крадецът няма да има време да отвори всички книги, но това не е така. Събаряйки ги на пода, те сами ще се отворят. 2. Кошче за боклук Мно...

 • Нинова: Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом

  Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом. За стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата. За повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, коят...

 • Саркофагът на горгона Медуза се е намирал в Цистерната на базиликата?

  Сгушен под криволичещите улици на Истанбул, само на 149 метра от „Света София“, се намира древна цистерна, която може би е била последното място за почивка на горгона Медуза, пише Ancient Origins. Цистерната на базиликата, известна още като Йеребатан сарнъджъ, е най-голямата от древните...

 • В секцията на служебния премиер машината даде грешка три пъти (СНИМКИ)

  В секцията на служебния министър-председател Гълъб Донев, три пъти машината даде грешка, предаде БГНЕС. Член на СИК повика техник три пъти в рамките на 10-ина минути. За момента машината работи и очаква служебният премиер да упражни своя вот. По-рано днес беше съобщено, че на отделни места има про...

 • Румен Христов: България има нужда от правителство

  Гласувах за едно стабилно управление, което да осигури топла и спокойна зима, да овладее цените и да гарантира доходите на българските граждани. Това каза председателят на СДС Румен Христов, след като упражни правото си на глас във 2 СУ “Акад. Емилиян Станев”. "България има нужда от реф...

 • Стотици загинали и ранени след безредици на мач в Индонезия

  Най-малко 129 души загубиха живота си и още 180 бяха ранени след безредици по време на футболен мач в Индонезия. След края на яростното дерби между Арема и Персебая Сурабая в източния град Маланг, спечелено от гостите с 3:2, хиляди разгневени фенове на домакините нахлуват на терена, а полицията се о...