Разкриха тайната на перфектното кисело зеле

26548

Киселото зеле е хранителен продукт, получен при ферментацията на зеле в приготвена саламура, основно под въздействието на естествени дрожди.

То е нискокалорична храна, богата на витамини (A, B, C и K) и минерални микроелементи. Поради високата си соленост не се препоръчва на хора, страдащи от бъбречнокаменна болест или хипертония да го консумират в големи количества.

 

Как да си направим кисело зеле?

Трапезата на българина през зимата е бедна без традиционното кисело зеле. 

Най-често се слага в пластмасови бидони, които задължително трябва преди това да се измият добре. Абсолютно е забранено в алуминиеви съдове. Те се разяждат от млечната киселина и вредни вещества попадат в зелето и сока.

Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле.

Днес ще ви представим един начин за приготвяне на класическото за българската трапеза кисело зеле.

Измийте много добре съда, в който ще слагате зелето. Почистете зелките от външните листа. Подберете зелки, които ще оставите цели и изрежете малък конус в кочана. Направете не много дълбок разрез на кръст. Във всеки конус сложете щипка морска сол. Подредете плътно първият ред зеле в съда.

Там където има празно пространство сложете половинки или четвъртини зеле. По същия начин редите и останалите зелки. Много важно е да е наредено плътно.

Как да си направим саламурата?

На 1 литър вода се слага 40 г морска сол. Задължително се преварява разтвора, охлажда се и тогава зелето се залива. Отгоре се слага плътно решетка, за да не изплуват евентуално зелките и да останат на сухо. Затова е добре да се сложи тежест върху решетката, например плосък камък, който предварително е много добре измит с четка и гореща вода.

Кога и как да претакваме зелето?

Претакането започва от третия ден. Първата седмица се претаква всеки ден. На втората през ден. На третата - 2 пъти в седмицата. Около 25-тия ден зелето е готово за консумация. 

Пригответе си зелето по този начин и никога повече няма да задавате въпроса как се прави кисело зеле.

Тибетски техники за лесно събуждане

Събуждането рано сутрин понякога е много трудно. А за някои хора това е почти невъзможна задача. Особено трудно е да станете с будилник...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Защо НИКОГА да не изхвърляме корите...
Оказва се, че много домакини не...
Вкъщи забравихме за конденза...
Без проветряване! Този трик елиминира...
Червените точки по гърлото сигнализират...
Рибена кост в гърлото - не се паникьосвайте,...
Никога не оставяйте гумите настрани,...
Хапвайте всеки ден по малко от...
Сок от лук при грижа за КОСАТА...
Добавете канела, черен пипер...
Същността на здравословното...
Правилната грижа за кожата през...

Последни новини