Реалното потребление на домакинствата на глава от населението се повишава и в ЕС, и в еврозоната

817
Реалното потребление на домакинствата на глава от населението се повишава и в ЕС, и в еврозоната
Снимка: iStock

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението през третото тримесечие на 2022 г. е нараснало с 0,7% в Европейския съюз, както и с 0,5% в еврозоната, спрямо предходното тримесечие. Тогава, отново на тримесечна основа, показателят наддаде с 0,4 в ЕС и с 0,5% във валутния съюз.

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението се определя като съотношение между действителните разходи за крайно потребление на домакинствата в номинално изражение, и общия брой на населението, коригирани спрямо индекса на цените.

ОЩЕ: Евростат: Спад в спестяванията на домакинствата в еврозоната за шесто поредно тримесечие

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението се повишава и в ЕС, и в еврозоната

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението през третото тримесечие на 2022 г. е нараснало с 0,7% в Европейския съюз,...

Същевременно реалните доходи на домакинствата на глава от населението в ЕС са се увеличили с 0,1% през третото тримесечие на 2022 г., отнесено към второто тримесечие, когато спаднаха с 1,1%. В еврозоната реалните доходи на домакинствата на глава от населението прибавиха 0,4% през третото спрямо второто тримесечие, обръщайки намаление с 0,7%, записано през април-юни 2022 г., сочат най-новите сезонно коригирани данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

През третото тримесечие на 2022 г. брутният разполагаем доход на домакинствата се е увеличил с 1,9% в ЕС, както и с 2,4% в еврозоната в сравнение с предходното тримесечие. Експертите на Евростат обясняват, че ръстът е в резултат на положителния принос на компенсацията на наетите лица, брутния оперативен излишък и брутния смесен доход, както и нетния доход от собственост и други нетни текущи трансфери към домакинствата. 

ОЩЕ: НСИ: Разходите изпреварват ръста на доходите на домакинствата

Разполагаемият доход на домакинството е общата парична сума, с която домакинствата разполагат за харчене и спестявания, след като се обложат с данъци върху доходите и се отделят дължимите пенсионни вноски. През третото тримесечие на 2022 г. спрямо тримесечие по-рано коефициентът на спестяване на домакинствата е намалял с 0,6% в ЕС, както и с 0,2% в еврозоната. 

Евростат: Спад в спестяванията на домакинствата в еврозоната за шесто поредно тримесечие

Равнището на спестяванията на домакинствата в еврозоната леко е намаляло през третото тримесечие на 2022 г. - до 13,2 на сто спрямо 13,...

Сред страните членки, за които има налични данни, нивото на спестяване на домакинствата е нараснало в четири страни, но е намаляло в единадесет. Най-голям ръст са отбелязали Австрия, Полша и Чехия заради нарастването на брутния разполагаем доход на домакинствата с по-бързи темпове от потреблението. В същото време Унгария, Португалия и Испания са имали най-значителен спад на коефициента на спестяване на домакинстват.

ОЩЕ: Европейската сметна палата проверява дали ЕС е защитен срещу нарушения в България

Сред членките на ЕС, за които има данни, нивото на инвестициите на домакинствата се е увеличило в пет страни, задържало се е стабилно в Испания, и е намаляло в девет страни. Най-голямо увеличение на нивото на инвестициите на домакинствата през третото в сравнение с второто тримесечие са регистрирали Унгария, Ирландия и Финландия, докато най-голям спад има в Австрия, Нидерландия и Полша. 

Нивото на инвестиции на домакинствата се определя като бруто образуването на основен капитал се раздели на брутния разполагаем доход, като последният е коригиран спрямо промяната в нетния собствен капитал на домакинствата в резервите на пенсионните фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа