Реалното прекратяване на меморандума с Gemcorp ще е след около 2 седмици

1632
Реалното прекратяване на меморандума с Gemcorp ще е след около 2 седмици
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Няма входирано споразумение, подписано от трите страни по меморандума с Gemcorp и IP3 за прекратяване по взаимно съгласие – такъв документ не е входиран в деловодството и действа срокът за едностранно прекратяване, който още тече. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росeн Христов пред парламентарната комисия по меморандума. 

"Междувременно получихме писма от двете компании, че нямат претенции, но не сме получили от тях подписано споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, т.е. към момента действа моето писмо за едностранно прекратяване, което де факто ще прекрати меморандума след около 2 – 3 седмици" посочи той.

Христов съобщи още, че засега не са установени щети за България от действието на меморандума, но и уточни, че още не е приключила пълната проверка, включително за евентуално изтичане на информация.

"Подали сме доклад до ДАНС с всички индикации и опити за получаване на информация", каза още той и добави, че следва компетентните органи да преценят дали е свързано с меморандума, каква информация е предоставяна и има ли евентуални щети за държавата.

Той разказа, че от юридическия отдел на МЕ са консултирали ръководството на ведомството по аналогичен случай, изтъквайки необходимостта от упълномощаване на министъра от МС за сключването и налагащата се ратификация на парламента. "При подписването на меморандума с Gemcorp, очевидно е бил игнориран съвета на юристите на министерство на енергетиката", коментира той.

Очаквано, на изслушването в комисията не се явиха Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова.

Бившият енергиен министър Александър Николов бе оставен сам да защитава меморандума, коментираха депутати от комисията. Той бе упрекван, че не отговаря конкретно на въпросите, че опитва да не каже цялата истина и не остана съвсем разбран. 

Николов преповтори вижданията си, че меморандумът е необвързващ, че не изисква ратификация от парламента, също, че клаузата за арбитраж била за защита на България и че няма нарушение. "Не е нарушен какъвто и да е член от каквото и да било", категоричен е той.

От казаното от него се разбра, че Gemcorp били препоръчани от IP3. Той каза още че в ДАНС била предоставена акционерната книга на Gemcorp, но председателят на комисията Десислава Трифонова твърди, че не е така. 

"В МЕ не са налични документи, не са изисквани документи от ДАНС преди подписването, липсва информация в МЕ кои са собствениците на двете компании, липсва информация дали са предоставяли документи на експерти с оглед изпълнение на действия по меморандума, няма документ за вписване в Търговския регистър, няма документи, че лицата, с които подписвате са управители на тези компании, няма данни вие да сте предоставяли акционерните книги на ДАНС", заизрежда тя и определи изслушването на бившия енергиен министър като разочароващо. 

В хода на заседанието беше извикан военният министър Димитър Стоянов, който потвърди, че докато е бил главен секретар на президентството, е проведена среща в президентската институция с IP3 на която е представена информация за възможността за разработване малки модулни реактори и тяхната приложимост. Впоследствие е бил изпратен меморандума по електронна поща и препратен до компетентния орган – енергийното министерство. "Изпратили сме и второ писмо, с което е поискано становище от МЕ, нямам спомен да е постъпвало", добави Стоянов.

ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с Gemcorp

Десислава Трифонова и група депутати от ГЕРБ-СДС внесоха сигнал до ДАНС и МВР за подписания от правителството на Кирил Петков меморанду...

"Не е правена проверка през ДАНС за компанията IP3, но за нас беше достатъчно, че делегацията водеше посланик по инициативата "Три морета" г-жа Мосбахер", каза той и отбеляза, че тя е била поканена да участва и на срещата на върха на инициативата, а тази инициатива се администрира от президентската институция, но по лични причини не могла да участва.

В отговор на депутатски въпрос дали на срещата с IP3 са казали, че смятат да привлекат друг партньор и ставало ли е въпрос за доставки на газ, тъй като в първите две точки на меморандума се говори за такива доставки, Стоянов заяви: "Не е ставало въпрос за включване на друг партньор, нито за доставки на газ. Единствено ставаше въпрос за малки модулни реактори".

За следващото заседание на комисията ще бъде подготвен проект на доклад по случая с меморандума. "Смятам че докладът, който ще излезе от комисията, ще е скандален и може би трябва да бъде предоставен на съответните органи, които да вземат последващи мерки", каза Искра Михайлова от "Въраждане".

Апел към комисията отправи Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната": "Бих искал да ви предложа със същия плам, с който разглеждаме необвързващ меморандум за разбирателство, да създадем временна комисия, която да разгледа фактите и обстоятелствата за т.нар. пътна карта за газовата инфраструктура, подписана с Москва, без България да има копие". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика