НА ЖИВОВойната в Украйна

Регулаторите по света насочват фокуса към платформите за криптовалути през 2023 година

1110

Сривът на платформата за криптовалути FTX провокира спешна необходимост за налагане на регулация в крипто сектора и обхващането на подобни „конгломератни” платформи ще бъде фокуса през 2023 година, посочва новият председател на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) в интервю.

По думите на Жан-Пол Серве, регулацията на платформите за криптовалути може да се основава на принципи от други сектори, които се занимават с конфликти на интереси, като агенциите за кредитен рейтинг и компилаторите на пазарни бенчмаркове, без да трябва да се започва от нулата, предава Reuters.

Крипто активи като биткойн са налични от години, но регулаторите се дърпаха от създаването на нови правила.

Но крахът на платформата FTX, която изправи приблизително 1 млн. кредитори пред загуби за милиарди долари, ще помогне да променим това, казва Серве.

“Усещането за неотложност не беше същото дори преди две-три години. Има някои различни мнения относно това дали крипто е истински проблем на международно ниво, защото някои хора смятат, че това все още не е съществен проблем и риск.”, казва той.

„Нещата се променят и поради взаимосвързаността между различните типове бизнеси, мисля, че сега е важно да можем да започнем дискусия и вървим натам.”, посочва Серве.

Организацията IOSCO, която координира правилата за страни от Г-20 и други държави, вече посочи принципи за регулация на стейбълкойните, но сега фокусът се обръща към платформите, които търгуват с тях.

При финансите има функционално разделение между активности като брокерство, търгуване, банкови услуги и емитиране, като всяка една от тях има собствен набор от правила и предпазни мерки.

„Такъв ли е случая с крипто пазара? Бих казал, че през по-голямата част от времето не е.”, посочва Серве.

Крипто „конгломерати” като FTX се появиха, извършвайки на едно място множество дейности като брокерски услуги, попечителство, търговия със собствени средства, емитиране на токени, което води до конфликт на интереси, смята той.

„От съображения относно защитата на инвеститорите е необходимо да се предостави допълнителна яснота на тези крипто пазари чрез целенасочени насоки за прилагане на принципите на IOSCO към крипто активи.”, казва Серве.

„Възнамеряваме да публикуваме доклад от консултациите по тези въпроси през първата половина на 2023 г.”, добавя той.

Международната организация на комисиите по ценни книжа, която е базирана в Мадрид, е организация на пазарни регулатори в страни като САЩ, Германия, Япония, Великобритания, като регулаторите имат ангажимента да се съобразяват с препоръките на тази институция.

Новата рамка за крипто пазара на Европейския съюз (MiCA) е „интересна отправна точка“ за разработване на глобални насоки, тъй като се фокусира върху надзора на крипто операторите, каза Серве, който също така председателства финансовия регулатор на Белгия.

“Мисля, че светът се променя. Знаем, че има известно пространство за разработване на нови стандарти за надзор на този вид крипто конгломерати. Има очевидна необходимост.”, казва Серве.

Биткойн поевтиня до 2-годишно дъно след като сделката за FTX се провали

Биткойн поевтиня до най-ниската си цена от две години насам след като най-голямата платформа за търговия с криптовалути в света Binance...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Финанси

Стана ясно с колко се повишиха...
Турската лира достигна ново рекордно...
Финансисти обясниха какво печелим...
Лихвите по потребителските кредити...
Финландия с първата и единствена...
Европейската централна банка...
Агенция „Митници“ отчете рекордни...
37 млрд. лева достига дългът на...
Нов ръст на основния лихвен процент...
Бюджетът с дефицит от около 2.9%...
Печалбата на банковата система...
Лихвите по кредити и депозити...

Последни новини