НА ЖИВОВойната в Украйна

Репортажите за мигрантите в България миришат на постановка, нашата вина е с правосъдието - експертни мнения

1976

Няма кой знае колко драматизъм в цялата ситуация. Като видите и кои са 18-те организации, някои от които бяха установени като платци на кораби за мигранти, цялата работа е ясна. Това заяви Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, коментирайки втори репортаж на големи чужди медии и на българската секция на Радио "Свободна Европа" за случай с ужасно третиране на мигранти.

Според Гяуров, дори и да е имало задържани мигранти във въпросната барака, то е важно да се установи какво точно се е случило. Нали разбирате, че говорим за нарушител на закона, той трябва да бъде задържан и дори за 15-тина минути може да бъде сложен в такава барака, по думите му пред БНТ. Точно така и генерал Румен Миланов говори пред bTV - къде, кога, за колко време, защо.

Позицията беше подкрепена и от Димитър Гърдев, председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание. Той попита и следното - след като на репортажа се вижда кола на "Фронтекс", къде е официалният сигнал за случилото се? И посочи, че в Гърция и Италия е имало репортажи как действат от "Фронтекс" и как "стреляли и гонели с кучета" мигранти, специално за Гърция. Трябва да се работи сериозно от страна на нашата държава и да се види има ли двойни стандарти спрямо България заради Шенген, убеден е той.

Гърдев заяви, че България трябва да поиска точна времева рамка за приемане в Шенген, като приемем ангажимент да приемем ясни и конкретни закони за борба с организираната престъпност и реформа на съдебната система. Димитър Гърдев обяви за крайна позиция както тази на Нидерландия, така и тези да блокираме всяка инициатива на Нидерландия в ЕС.

"Фейсбук да си пише каквото си иска, но когато български политици правят такива заявки, е много неприятно", съгласи се и Димо Гяуров.

Гяуров е убеден, че Нидерландия използва ситуацията, за да изиска допълнителни усилия и в други посоки - правосъдието. Трябва да си признаем, че сме поели ангажименти, които не изпълняваме и затова даваме повод да бъде публикувани, каза той.

"Имаме вина, корупцията е страшен бич", обобщи Гяуров. Гърдев се съгласи, но посочи, че борбата с корупцията няма общо с Шенген, трябва да има разграничение между нещата. И двамата обаче заключиха, че все повече Европейският съюз става политическа организация и техническите критерии остават на по-заден план при вземане на важни решения.

Sky News: Български граничари стрелят по мигранти на границата (ВИДЕО)

Военният министър: Две страни с нефелни доводи ни спират за Шенген

Странно е поведението на Нидерландия и Австрия относно приемането ни в Шенген. Щом смятат, че у нас няма върховенство на закона, защо Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Иван Костов: Радев говори като...
Заместник-министър: Променяме...
Свиленски: Лидерският въпрос...
БСП решава как се явява на изборите...
МВнР: Управляващите в Северна...
МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...

Последни новини