НА ЖИВОВойната в Украйна

Решено: САЩ пращат в Украйна далекобойни "умни бомби" с обхват от 150 километра

6539

САЩ включиха в новия пакет от военна помощ снаряд, който би удвоил обсега на ударите, които Украйна може да нанася по руски цели, съобщиха от Пентагона, цитирани от Reuters. Припомняме, че военната помощ е на стойност 2,175 милиарда долара.

Новото оръжие – изстрелваната от земята бомба с малък диаметър, ще позволи на украинската армия да поразява цели на два пъти по-голямо разстояние, достигано от ракетите, които сега изстрелва от доставената от САЩ високоточна артилерийска ракетна система HIMARS. С обсег от 151 км GLSDB ще може да достига всички руски линии за доставки в Източна Украйна, както и части от окупирания от Русия Крим, който Москва анексира през 2014 г.

„Като част от пакета ние ще предоставим наземна бомба с малък диаметър на Украйна“, каза бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг в Пентагона. Обещанието за помощ отваря вратата за много повече доставки на бомби с малък диаметър, изстрелвани от земята (GLSDB).

Когато новите ракети пристигнат, това ще отбележи първия път, когато Украйна вижда експоненциално нарастване на ракетния си обсег, откакто САЩ предоставиха HIMARS в края на юни 2022 г. За момента снарядите, изстрелвани от тази система, имат максимален обхват от 85 километра и изиграха ключова роля в контраофанзивата на Украйна срещу руските сили.

САЩ с нова военна помощ за Украйна, идват ли по-дългобойни боеприпаси?

Важно е да се отбележи, че основната част от доставките на подобни бомби се очаква да пристигнат в Украйна едва след 9 месеца. Това се дължи на сложно устроения двигател на ракетите, заради което те тепърва ще бъдат произведени. Все пак Киев ще получи малко количество от наличните в САЩ от тях.  

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред агенция РИА, че е важно да не се забравя казаното от президента Владимир Путин във Волгоград в четвъртък. Тогава Путин каза, че „имаме средствата да отговорим и това няма да приключи с използването на бронирани превозни средства, всеки трябва да разбере това“.

Именно Reuters първи съобщи за възможното включване на този вид боеприпаси в новата военна помощ. Наземната бомба с малък диаметър, произведена съвместно от Boeing и шведската компания Saab, използва ракетен двигател за изстрелване и достигане на желаната височина, след което бива насочвана към целта. Бомбата може да лети с промени в траекторията според терена и дори да направи обратен завой при нужда. Тя се изстрелва с HIMARS или с по-тежкия вариант системи за залпов огън M270.

„Това демонстрира ангажимента на Boeing да отговори на призива на нацията за бързи, ефективни способности за Съединените щати и техните международни партньори“, каза говорител на компанията. „Нашият екип и Saab продължават да работят в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, за да разрешават належащите предизвикателства пред сигурността с бързина и гъвкавост“, допълни той.

Пакетът включва оръжия от запасите на Пентагона на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители. Част от помощта идва от финансиране на USAI, което позволява на администрацията на президента Джо Байдън да купува оръжия от индустрията, а не от оръжейни запаси в САЩ. Обещаните средства на USAI също ще бъдат използвани за закупуване на две противовъздушни отбранителни единици HAWK, системи за противодействие на дронове, радари за противодействие на артилерия и въздушно наблюдение, комуникационно оборудване, дронове PUMA и медицински консумативи.

В допълнение към средствата на USAI, оръжейната помощ на стойност 425 милиона долара идва от фондовете на президента, което позволява на Джо Байдън да вземе от текущите американски запаси при спешни случаи. Тази помощ включва повече боеприпаси с прецизно насочване за пускови установки HIMARS, 190 тежки картечници с прицели за термично изображение и свързани с тях боеприпаси за противодействие на дронове, устойчиви на мини превозни средства със защита от засада, противопехотни мини Claymore и противотанкови оръжия Javelin.

До момента САЩ са обещали повече от 29,3 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна след инвазията.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Пентагонът ще купи от производителите танковете Abrams M1A2 за Украйна

САЩ в момента нямат в арсенала си допълнителни модифицирани танкове Abrams M1A2, които да бъдат изпратени в Украйна. Заради това процес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Канада отбелязва рекорден ръст...
Обвиниха Линдзи Лоън и Джейк Пол...
Десетки хиляди калифорнийци...
Американски ученик застреля...
САЩ: Ако Русия е загрижена за танкистите...
Обвинението срещу Доналд Тръмп...
Силен трус удари Аржентина...
Куриоз: Затворници избягаха...
Три деца загинаха в масова стрелба...
Бразилия: Ако Путин дойде, ще...
САЩ предложиха на Словакия хеликоптери...
САЩ удари иранското производство...

Последни новини