Революция на формата на купа "Дейвис" от догодина

2017
Революция на формата на купа "Дейвис" от догодина
Снимка: Getty Images/Guliver

Един от най-старите тенис турнири в света - купа "Дейвис", ще претърпи пълна промяна във формата си от следващата година и вече ще представлява буквално седмично световно първенство с участието на 18 отбора, което ще се провежда през ноември - след края на сезона.

Купа "Дейвис" ще започва с квалификации през февруари, в които ще участват 24 отбора, а 12-те победители ще се класират за финалите през ноември. Във финалния турнир ще участват и четирите полуфиналиста от миналата година, както и два отбора с уайлд кард. 18-те отбора ще бъдат разпределени в шест групи по три тима, като победителите и двата най-силни втори отбора ще продължат напред към четвъртфиналите. Всички мачове ще се състоят от две срещи на сингъл и една на двойки, които ще се играят в два от три сета, като отборите ще играят всеки ден.

Пред полуделия от радост Марадона Аржентина грабна Купа Дейвис (ВИДЕО)

За пръв път в своята история Аржентина грабна световното отборно първенство по тенис на корт при мъжете - Купа "Дейвис". В изключителен...

Кардиналната промяна на надпреварата със 118-годишна история беше одобрена днес със 71,43% от гласовете на около 120-те делегати на годишното събрание на Международната тенис федерация (ITF), като по този начин бяха покрити нужните 2/3 от вота, предаде БГНЕС. Идеята е де факто на президента на ITF Дейвид Хагърти и е инициирана от международната компания "Космос", оглавявана от защитника на Барселона Жерар Пике, който долетя в Орландо, САЩ от Испания, за да участва в гласуването. Финансовата подкрепа за преструктурирането на турнира идва от японския милиардер Хироши Микитани, който е обещал да вложи три милиарда долара в надпреварата в следващите 25 години.

Според Хагърти промените са "от изключителна важност, за да осигурят членовете на организацията светло бъдеще за тениса". Сред подкрепящите обновяването на формата на турнира е и американският милиардер Лари Елисън, който се надява, че неговия комплекс в Индиън Уелс ще приеме изданието през 2021-ва година на турнира, след като първите две ще бъдат в Европа.

Не всички делегати на събранието в Орландо бяха съгласни с кардиналните промени, като най-силните гласове "против" дойдоха от Австралия. "Това се прави с цел бърза печалба на пари и е твърде далеч от сегашния формат на турнира", коментира капитанът на отбора на Австралия Лейтън Хюит. "За съжаление, техният план е рецепта за смъртта на купа "Дейвис" по начин, по който го познаваме", допълни неговият сънародник и легенда на тениса Джон Нюкъмб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Ясен е жребият на Григор Димитров за "Мастърс 1000" в Маями

Григор Димитров направи още една крачка към топ 10 на световния тенис

Алкарас отказа Медведев и спечели първата Мастърс титла за сезона (ВИДЕО)

Гришо получи отмъщение от Медведев и приключи с Индиън Уелс (ВИДЕО)

Григор Димитров - Даниил Медведев: Кога и къде да гледаме 1/8-финала в Индиън Уелс?

"Щастлив губещ" изигра мача на живота си и изхвърли Джокович от Индиън Уелс (ВИДЕО)

След 16 пробива: Медведев мина през ада и си уреди мач с Григор Димитров (ВИДЕО)

Григор Димитров сгази втори французин в Индиън Уелс (ВИДЕО)

Григор Димитров – Адриан Манарино: Кога и къде да гледаме втория мач на българина на Индиън Уелс?

Григор Димитров стартира успешно в Индиън Уелс (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...