НА ЖИВОВойната в Украйна

Римският император, чиято съпруга отказва да го спаси, когато е погребан жив

16687

Историята е пълна с много примери за взаимна любов, макар че любовта често не е най-важното нещо, когато става въпрос за брак. Исторически двойки като Джон и Абигейл Адамс (според Britannica) и кралица Виктория и принц Албърт (според History) са били известни със своята отдаденост един на друг.

Дори измислени герои като Ромео и Жулиета или крал Артур и Гуиневир са вдъхновявали хората в преследването на истинската любов. За съжаление не всички бракове са били сключвани с мисъл за любовта и понякога завършвали по трагичен начин.

Най-нещастните кралски първи брачни нощи в историята

Един исторически брак, който не се е получил толкова добре, датира от Византийската империя. Става въпрос за човек, който не бил роден като наследник на императорския трон, и за разпадането на Западната Римска империя (според Vintage News). Управлението на император Зенон е бурно и приключва поради странна комбинация от естествени причини и липса на състрадание от страна на съпругата му.

Кой е император Зенон?

Според Britannica Зенон е роден в съвременната област Анатолия (Турция), макар че датата на неговото раждане е неизвестна. Рожденото му име е Тарасикодиса и той носи това име през по-голямата част от живота си. Тарасикодиса става главатар на племе от областта Исаврия (Северна Сирия) и привлича вниманието на император Лъв I, като разкрива заговор срещу него. Зенон се издига в йерархията и става военачалник, както и консул на императора.

Семис, издаден по време на второто управление на Зенон / Classical Numismatic Group, Inc. / CC BY-SA 2.5

След като печели доверието на императора, Зенон се жени за дъщерята на Лъв I, Ариадна. Този съюз е малко необичаен за времето поради това, че императорите обикновено не женели децата си за чужденци, освен ако не получавали нещо в замяна (според World History). Въпреки че бракът е със стратегически цели, Лъв I получава наследник – Зенон и Ариадна имат син, също на име Лъв.

За съжаление младият Лъв наследява титлата император много преди да навърши пълнолетие, когато Лъв I внезапно умира. В резултат бащата на младия Лъв, Зенон, става съимператор на детето. Детето обаче умира при неизяснени обстоятелства само след девет месеца съвместно управление и Зенон е провъзгласен за византийски император въпреки всеобщото недоволство.

Странната смърт на Зенон

Император Зенон технически има две различни управления, но нито едно от тях не върви добре за него. Първото му властване е кратко, а второто – по-дълго, но много бурно. Управлението на Зенон като император вижда религиозни конфликти, вътрешни бунтове и разпадане на Западната Римска империя (според Ancient Origins). Нестабилното му управление внезапно приключва, когато той се разболява и умира на 9 април 491 г.

Императрица Ариадна / (Marcello Clodio) / Public Domain

Болестта на Зенон не е съвсем ясна, но според Ancient Origins възможностите варират от дизентерия до епилепсия или пиянство. Каквато и да е причината, той е взет за мъртъв и погребан. Три дни по-късно от саркофага се чуват писъци. Оказва се, че императорът не е мъртъв, а е бил в безсъзнание.

За негово нещастие той така или иначе е обречен да умре – както гласи легендата, съпругата му Ариадна отказва да отвори гробницата въпреки отчаяните молби на съпруга си. Ако това наистина е било така, то Ариадна е оставила съпруга си да умре жив погребан.

ОЩЕ: Наистина ли Нерон е свирил на цигулка, докато Рим гори?

ОЩЕ: Стрихнин в супата: Най-известните отровители в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Ето кои са най-страшните земетресения...
Фрагменти от Епоса за Гилгамеш...
Неандерталците живели на големи...
Кой е бил Чингис хан – воинът, основал...
Кой се нуждае от Атлантида, когато...
Покрит с катран инструмент на...
Christie's ще връща открадната...
Открито е мястото на велика битка,...
Село отпреди новата ера се оказа...
Древна египетска работилница...
Ще има ли скоро мъжко хапче срещу...
Нов вид змия кръстиха на Леонардо...

Последни новини