Роден е Боян Лечев, български цигулар

2662
Роден е Боян Лечев, български цигулар
Снимка: LaPorte / Pixabay

Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик. Роден е в София и започва да учи цигулка при баща си Тодор Лечев, който е дългогодишен оркестрант в Народната опера. На 10 години той става ученик на проф. Владимир Аврамов и учи при него до края на висшето си образование в Държавната музикална академия в София. След това специализира 3 години в Московската консерватория при Давид Ойстрах (1947-1950 г.). След завръщането си в България той работи като доцент, а по-късно и като професор по цигулка в Българската държавна консерватория. Неговите педагогически постижения са очевидни от факта, че повечето му ученици се реализират като концертмайстори на най-престижни оркестри по света и в България, като солисти и камерни музиканти и като професори в Музикални академии в Европа и Америка.

Проф. Лечев допринася значително за развитието на Консерваторията и като неин заместник-ректор, а също и като дългогодишен ръководител на цигулковата катедра. Той работи продължително време и като концертмайстор на Софийската филхармония, както и на новата Японска филхармония за една година под диригентството на Сейджи Озава. Като солист Б. Лечев свири с всички оркестри в България и с редица оркестри в чужбина. Освен стандартния репертоар Лечев ревностно популяризира и новата българска музика като става първи изпълнител на значителен брой цигулкови концерти, част от които са му посветени и редактирани от него. Направил е многобройни записи за Българското национално радио и за грамофонни плочи като солист, а също в партньорство със съпругата си бележитата пианистка Снежина Гълъбова и с други видни музиканти.

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават в разни източници като негово родно мяс...

Носител е на значителни отличия като орден Св. св. Кирил и Методий, Златна лира и други. През 1998 г. е избран за доктор хонорис кауза на ДМА „Панчо Владигеров“. Боян Лечев почива на 17 юни 2004 г. на 78-годишна възраст. Китаристът, цигулар и композитор Иван Лечев е син на Боян Лечев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....