Родната индустрия забавя растежа след най-голямо месечно понижение в производството от 2 г. насам

1713
Родната индустрия забавя растежа след най-голямо месечно понижение в производството от 2 г. насам
Снимка: iStock

Индустриалното производство у нас започва да се забавя след като през последните месеци България бе лидер по годишно увеличение в целия Европейския съюз.

Индексът на промишленото производство намалява с 1.7% през септември спрямо предходния месец август, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Това е най-високото месечно понижение от близо 2 години насам и едва второ през настоящата 2022 година. За последно по-голям спад на месечна база е бил отчитан през ноември 2020 година, когато индексът на промишленото производство се свива с 1.8% на месечна база.

България запазва лидерската си позиция в ЕС по ръст на индустриалното производство

България остава лидер в Европейския съюз по нарастване на промишленото производство и през месец август, сочат сезонно изгладените данн...

В резултат на месечното понижение, годишният ръст в родното промишлено производство се забавя до 11% през септември, което е най-ниското ниво през настоящата година. Данните за септември посочват забавяне в растежа от 5.5 процентни пункта спрямо предходния месец август, когато годишният ръст възлизаше на 16.5%.

 

Месечни изменения

През септември 2022 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.4%, а увеличение в добивната промишленост - с 2.8%, и в преработващата промишленост - с 1.4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 19.5%, производството на мебели - със 7.6%, производството на превозни средства, без автомобили - със 7.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.4%, производството на облекло - с 6.2%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5.5%.

Инфлация: Производствените цени на вътрешния пазар скачат с близо 80%

Производствените цени на вътрешния пазар у нас продължават да нарастват рекордно и през месец септември, което поставя под въпрос докол...

Намаление е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 13.1%, производството на хранителни продукти - с 9.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.4%.

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в: преработващата промишленост - с 13.8% и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.6%, а понижение в добивната промишленост - с 2.4%.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 45.9%, производството на напитки - с 43.3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 39.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 35.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 30.7%.

Намаление е отчетено при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.3%, производството на тютюневи изделия - със 7.5%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика